"Εκτόξευση" χαρτοφυλακίου για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Πήρε από τη ΡΑΕ Βεβαιώσεις Παραγωγού για 1,9 Γιγαβάτ στη Δ. Μακεδονία.
Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού της πλάνου που αφορά την εγκατάσταση πολύ μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε εκτάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας έκανε χθες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Όπως ανακοινώθηκε από τη ΡΑΕ χορηγήθηκαν στην εταιρεία Βεβαιώσεις Παραγωγού, με βάση τις αιτήσεις που είχε υποβάλλει σε προηγούμενους κύκλους, συνολικής δυναμικότητας 1,9 Γιγαβάτ.
Πρόκειται για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο master plan για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μετά λιγνίτη εποχή, στις οποίες η ΔΕΗ σκοπεύει να προχωρήσει σταδιακά σε εγκατάσταση mega φωτοβολταϊκών.
Μέρος των αδειών αυτών πιθανόν να αξιοποιηθούν και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Γερμανική RWE, συνεργασίας που φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο για οριστικοποίηση μετά τις επαφές που είχαν τα δύο μέρη κατά το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι ΔΕΗ και RWE είχαν υπογράψει μνημόνιο τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τον Σεπτέμβριο κλιμάκιο της RWE επισκέφθηκε τα λιγνιτικά πεδία της Δ. Μακεδονίας και έκτοτε έχουν ενταθεί οι συζητήσεις, χωρίς να αποκλείεται η συμφωνία να κλείσει και εντός της χρονιάς.
Με τις Βεβαιώσεις Παραγωγού που έλαβε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους "παίκτες" στη φωτοβολταϊκή αγορά. Η εταιρεία «τρέχει» άλλωστε την περίοδο αυτή δύο εμβληματικά projects: Την ενότητα φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα και την ενότητα των 50 MW στη Μεγαλόπολη.
Στο πρώτο, γύρω στον Ιανουάριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων 15 MW και ενός υποσταθμού υψηλής τάσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή επιπλέον 15 MW από το συγκεκριμένο cluster, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 τοποθετείται η έναρξη των επιπροσθέτων 200 MW.
Όσον αφορά το έργο της Μεγαλόπολης, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό για ανάθεση σε κατασκευαστή. Προ μηνός άνοιξαν οι προσφορές των πέντε μεγάλων ξένων και ελληνικών ομίλων που διεκδικούν την ανάληψη κατασκευής του συγκροτήματος.
10 Δεκεμβρίου 2020
energypress