Εκτός... παιχνιδιού έμειναν σταθμοί ΑΠΕ 300 MW - Δίνουν ρεύμα αλλά δεν πληρώνονται λόγω νομοθετικού κενού.

Ούτε καν τη δυνατότητα να εκδώσουν τιμολόγιο για το ρεύμα που παρήγαγαν και «έδωσαν» στο σύστημα κατά το μήνα Ιούλιο, πόσω μάλλον να πληρωθούν γιαυτό, έχουν σταθμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 300 MW που ανήκουν στο καθεστώς στήριξης με τις συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (ΣΕΔΠ).

Και τούτο διότι παρατάθηκε μέχρι την 1η Οκτωβρίου το σημερινό καθεστώς στήριξης, μια και δεν είναι έτοιμη να λειτουργήσει η αγορά, ωστόσο για αυτούς του παραγωγούς δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία εγκύκλιος προκειμένου να παραταθεί μέχρι τότε και ο τρόπος πληρωμής τους. Έτσι για την παραγωγή Ιουλίου κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι και έπεται συέχεια, με δύο ακόμα μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, και να λειτουργήσει ο ΦΟΣΕΤΕΚ (αν λειτουργήσει) την 1η Οκτωβρίου.

Το θέμα έχουν θέσει στο ΥΠΕΝ οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, όπως το έχει θέσει επίσης η ΡΑΕ στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εισηγούμενη την έκδοση σχετικής εγκυκλίου με την οποία οι συγκεκριμένοι σταθμοί ΑΠΕ που βρίσκονται εν λειτουργία με το καθεστώς της λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης θα συνεχίσουν να πληρώνονται με το 90% των τιμών αναφοράς.

Η ημερομηνία λειτουργίας του ΔΑΠΕΕΠ ως ΦΟΣΕΤΕΚ έχει μετατεθεί για την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε αυτό (η μετάθεση της ημερομηνίας) δεν συνέβη για τις μονάδες ΑΠΕ που θα μπαίνουν στον ΗΕΠ με το καθεστώς αυτό και πληρώνονται σήμερα με το 90% της τιμής αναφοράς.  

Όπως αναφέρουν οι επενδυτές στο υπόμνημά τους «δεδομένης της αναβολής και παράτασης έναρξης λειτουργίας του ΦΟΣΕΤΕΚ για τον Οκτώβριο, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών (Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος) για το οποίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την έγκαιρη αποζημίωση των σταθμών, καθώς έχει παρέλθει το οριζόμενο από τη νομοθεσία χρονικό διάστημα ισχύος του προσωρινού μέτρου (πληρωμή του 90% της Τιμής Αναφοράς)».

Οι επενδυτές ζητούν ως εκ τούτου παράταση του μέτρου της πληρωμής του 90% τουλάχιστον ως την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΦΟΣΕΤΕΚ. Το αίτημα ωστόσο δεν έχει αντιμετωπιστεί από το ΥΠΕΝ.

 

 

27 Αυγούστου  2019

energypress