«Εκρηξη» offshore αιολικών στην πενταετία με 23,9 νέα GW παγκοσμίως - Αύξηση… 292% σε καινούργια εγκατεστημένη ισχύ ως το 2025.

Εκρηκτική ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσουν τα offshore αιολικά πάρκα κατά την επόμενη 5ετία.

Από 6,1 GW πέρυσι, η νέα εγκατεστημένη ισχύς των θαλάσσιων αιολικών προβλέπεται μέχρι το 2025 να έχει εκτιναχθεί κατά… 292%, φτάνοντας στα 23,9 GW.

Επίδοση, εξαιτίας της οποίας η παγκόσμια αγορά αιολικών, onshore και offshore, θα διατηρήσει ένα σταθερά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 4% σε βάθος πενταετίας, όπως εκτιμά πρόσφατη έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Ακτινογραφωντας τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς αιολικής ενέργειας, η έκθεση διαπιστώνει ότι το περσινό ρεκόρ των 93 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος, δεν ήταν παρά ένα σήμα ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία και η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, κάνοντας πολλά νέα ρεκόρ τα επόμενα χρόνια. Και μπορεί φέτος, οι προβλέψεις της GWEC για τις νέες εγκαταστάσεις να μιλούν για 88 GW, ωστόσο και πάλι θα πρόκειται για την 2η καλύτερη χρονιά των αιολικών ιστορικά.

Εκείνα πάντως που πρόκειται να κάνουν την διαφορά τα αμέσως επόμενα πέντε χρόνια είναι τα θαλάσσια αιολικά. Tα offshore αναμένεται, σύμφωνα με την έρευνα, να βιώσουν ένα… τετραπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 31,5%.

φ

Σωρευτικά, το σύνολο της νέας εγκατεστημένης ισχύος αιολικών, πρόκειται να αυξηθεί από τα 93 GW το 2020 στα 112,2 GW το 2025. Ενώ όμως, τα onshore πάρκα αναμένεται να αναπτυχθούν οριακά κατά 1,6% και από τα 86,9 GW πέρυσι να φτάσουν στα 88,3 GW στο τέλος της πενταετίας, στα offshore προβλέπεται μια μικρή κοσμογονία. Τα νούμερα δείχνουν ότι η εκτιμώμενη δυναμική του κλάδου σε βάθος 5ετίας οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στα θαλάσσια αιολικά.

Σωρευτικά στα τέλη του 2025 προβλέπεται ότι θα λειτουργούν παγκοσμίως νέες αιολικές μονάδες χωρητικότητας έως και 470GW, δίνοντας δουλειά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την αλυσίδα της βιομηχανίας, από τον προγραμματισμό και την σχεδίαση μέχρι την ανάπτυξη, τη κατασκευή, την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρηση.

Σαν αποτέλεσμα, κατά το πρώτο μισό της τρέχουσας δεκαετίας αναμένεται να δημιουργηθούν στον πλανήτη περισσότερες από 3,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στον χώρο των αιολικών, έναντι 1,2 εκατομμυρίων υφιστάμενων θέσεων σήμερα.

Που θα δημιουργηθούν οι νέες δουλειές

Στην πλειονότητά τους, αυτές οι νέες δουλειές θα κάνουν την εμφάνισή στις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες αιολικές αγορές, δηλαδή σε Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ταιβάν, ενώ στην Ευρώπη, οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ισπανία.

Την κατανομή των νέων αυτών επαγγελματικών ευκαιριών καταδεικνύει οδικός χάρτης για την ενεργειακή μετάβαση, τον οποίο και δημοσίευσε πέρυσι η IRENA. Σύμφωνα με αυτόν, οι νέες θέσεις εργασίας θα κάνουν καταρχήν την εμφάνισή τους στην ΝΑ Ασία και την Λατινική Αμερική  και δευτερευόντως στα υπόλοιπα σημεία του πλανήτη. Σε αυτή την κατεύθυνση, η απασχόληση λόγω των ΑΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί μακροπρόθεσμα κατά 20% σε Αν.Ασία και Λ.Αμερική και κατά… 380% στην Ωκεανία. 

φ

Τα οφέλη σε επίπεδο CO2 

Τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη των αιολικών αφορούν φυσικά και την ραγδαία μείωση των εκπομπών CO2. Αναπτύσσοντας συνολικά 6 TW αιολικής ενέργειας μέχρι το 2050, μειώνονται κατά 6,3 γιγατόνους οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μείωση που σύμφωνα με την έκθεση θα είναι η μεγαλύτερη σε σχέση όχι μόνο με αυτήν που θα φέρει η ανάπτυξη κάθε άλλης μορφής τεχνολογίας ΑΠΕ, αλλά και από εκείνη που θα προκαλέσουν η ανάπτυξη της ενεργειακής εξοικονόμησης και της ηλεκτροκίνησης.

Τούτο μεταφράζεται σε τεράστια εξοικονόμηση δαπανών για τα συστήματα υγείας διεθνώς, καθώς χαμηλότερες εκπομπές CO2 μεταφράζονται σε λιγότερες νοσηλείες, χαμηλότερες δαπάνες και αποζημιώσεις από τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης σε όλο τον πλανήτη.

Σήμερα στην παγκόσμια κατάταξη ως ο νούμερο ένα εργοδότης στα αιολικά, φιγουράρει η Κίνα με 550.000 θέσεις εργασίας. Ακολουθούν η Βραζιλία (260.000 θέσεις), οι ΗΠΑ (115.000) και η Ινδία με 63.000.

Σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα

Στην πράξη, η έκθεση της GWEC είναι μια ακόμη που επιβεβαιώνει ότι ο τομέας των ΑΠΕ δημιουργεί πολλαπλάσιες δουλειές έναντι των ορυκτών καυσίμων.

Ερευνες έχουν δείξει ότι μια επένδυση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων δημιουργεί 7,49 πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας, δηλαδή τρεις φορές περισσότερες από τις 2,66 αντίστοιχες θέσεις που γεννά μια αντίστοιχου ύψους επένδυση σε συμβατικά καύσιμα. Τα ποσά άλλωστε που δαπανώνται στις ΑΠΕ είναι θηριώδη.

Ερευνα της IRENA που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2021 δείχνει ότι προκειμένου να επιτευχθεί ανθρακική ουδετερότητα ως το 2050, θα χρειαστεί να επενδύονται ετησίως και για όλο αυτό το διάστημα περί τα 1,4 τρισ. δολάρια στις ΑΠΕ.

Τέτοιου είδους επενδύσεις όχι μόνο θα καταφέρουν να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα μόνο 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, αλλά και αναμένεται να συμβάλλουν στον 4πλασιασμό της απασχόλησης διεθνώς, δημιουργώντας δεκάδες εκατομμύρια νέων και μόνιμων θέσεων εργασίας.

 

 

 

3 Μαϊου 2021

energypress