Εκπαίδευση στην εφαρμοσμένη θαλάσσια έρευνα και προστασία - στο Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού συνεχίζονται οι δράσεις εφαρμοσμένης εκπαίδευσης εν πλω στα σκάφη Aegean Explorer και Πηνελόπη.

Στο πλαίσιο κοινής αποστολής με το Βελγικό Πανεπιστήμιο Odisee University of Applied Sciences η εκπαίδευση επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά και την ευζωία των θαλάσσιων θηλαστικών στο πλαίσιο του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου. Η ομάδα φοιτητών ολοκλήρωσε την επίποπια εκπαίδευση στις ερευνητικές βάσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στη Σάμο και τους Λειψούς.

Διεπιστημονικές ομάδες φοιτητών από τα Pennsylvania State University, University of South Dakota και από τα Culver Academies των ΗΠΑ, καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Toronto συνεργάστηκαν με ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με αντικείμενο την εφαρμοσμένη έρευνα που στοχεύει στην προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων ειδών του Αιγαίου.

Τα Αγνωστα Κοράλλια του Αιγαίου - Κοινή Δράση UNDER THE POLE & Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος" με Στόχο την Επείγουσα Προστασία

Μία σημαντική δράση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, με επίκεντρο τα παγκόσμιας περιβαλλοντικής σημασίας, αλλά και μοναδικής ομορφιάς κοραλλιγενή οικοσυστήματα που βρίσκονται στα βαθιά νερά του Αιγαίου και έχουν άμεση ανάγκη προστασίας. Στις ελληνικές θάλασσες μεγάλο μέρος αυτών έχουν ήδη καταστραφεί από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία, ενώ όσα επιβιώνουν, δεδομένου ότι είναι άγνωστη η θέση τους, κινδυνεύουν με μη αναστρέψιμη καταστροφή πριν καν ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν.

Με στόχο να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την προστασία τους, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος και οι διεθνείς επιστημονικοί συνεργάτες του υλοποιούν μία μεγάλη και εντατική προσπάθεια τα τελευταία 3 χρόνια για τον εντοπισμό και τη λεπτομερή χαρτογράφηση αυτών των άγνωστων οικοσυστημάτων σε πολλές περιοχές των ελληνικών θαλασσών. Η δράση αυτή συνεχίζεται αδιάλειπτα παρόλες τις πολλές τεχνικές δυσκολίες της έρευνας στα μεγάλα βάθη, τα έντονα θαλάσσια ρεύματα και τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία ξεκίνησε η κοινή δράση με τον γαλλικό φορέα UNDER THE POLE
Διαβάστε περισσότερα

 

Kuala Lumpur - Μαλαισίας: Συντονισμός κοινών δράσεων έρευνας που στοχεύει στη θαλάσσια προστασία στον Ινδικό Ωκεανό, τη Θαλάσσια της Νοτίου Κινας και στη Μεσόγειο

Σε μία εποχή που οι επιπτώσεις της καταστροφικής ανθρώπινης επίδρασης είναι όχι μόνο εμφανείς αλλά και κοινές στις θάλασσες και τους ωκεανούς ανά τον πλανήτη, κοινές και ουσιαστικές πρέπει είναι και οι δράσεις μας - όπως το ECOMARINE.
Αυτή η κοινή δράση μακροχρόνιας συνεργασίας επιστημόνων και ερευνητών από τη Μαλαισία, την Ινδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα, στοχεύει στη κάλυψη των κενών γνώσης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προβλημάτων και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

"Αντιμετώπιση της Καταστροφικής Αλιείας με Μηχανότρατα εντός και εκτός της Μεσογείου" στο πλαίσιο της 9ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς στην Αθήνα

H Dr Sylvia Earle (Mission Blue), η ιδιαίτερα γνωστή και διακεκριμένη Αμερικανίδα ωκεανογράφος που στα 88 της χρόνια συνεχίζει δυναμικά την προσπάθεια για την ουσιαστική προστασία των θαλασσών, μας μετέφερε την εμπειρία της αλλά και την αγωνία της, καθώς τα χρόνια περνούν αλλά οι απειλές για τις θάλασσές μας είναι όλο και πιο έντονες. Η Αναστασία Μήλιου από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος και η Domitilla Senni από το Ιταλικό MedReAct, παρουσίασαν στοιχεία για την πραγματική έκταση της παράνομης και καταστροφικής αλιείας με μηχανότρατα στην Ελλάδα, την Ιταλία και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Η έρευνα έγινε με βάση την ανάλυση από τα ηλεκτρονικά ίχνη των αλιευτικών σκαφών κατά τη διάρκεια 2 ετών, στο πλαίσιο της δράσης της Μεσογειακής συμμαχίας φορέων "Med Sea Alliance".

 

Διαβάστε περισσότερα