Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ η συμφωνία με την RWE για φωτοβολταϊκά έως 2 Γιγαβάτ - Τον Ιούνιο το κοινό σχήμα, το 2022 τα πρώτα έργα.
(upd19:45) Με ανακοίνωσή προς το Χρηματιστήριο η ΔΕΗ ενημέρωσε για την έγκριση της συμφωνίας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη Γερμανική "RWE Ανανεώσιμες". Ειδικότερα:
"H ΔΕΗ Α.Ε. σε συνέχεια της ανακοίνωσής της με ημερομηνία 9.3.2020, ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της ενέκρινε Συμφωνητικό Συνεργασίας (Head of Terms), μεταξύ της, κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας, ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και της RWE Renewables GmbH, με σκοπό την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος (JVCo).
Τα ποσοστά συμμετοχής στο κοινό επενδυτικό σχήμα θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε."
Η συμφωνία εγκρίθηκε παμψηφεί από το Δ.Σ. της ΔΕΗ. Εκτιμάται ότι η δημιουργία της κοινής επιχείρησης θα έχει τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι και ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα πρώτα έργα (τα οποία θα είναι από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες), μπορούν να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2022.
Το deal θα εξελίσσεται σταδιακά, με βάση το ρυθμό αδειοδοτικής ωρίμανσης των έργων. Στην πρώτη φάση πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ δεν θα καταβάλλει χρήματα αλλά μόνον άδειες, ενώ αντίθετα η RWE Renewables θα εισφέρει κεφάλαια. Στη συνέχεια θα εισφέρονται εκατέρωθεν άδειες και κεφάλαια.
Εφόσον υλοποιηθούν και τα 2 GW που προβλέπει η συμφωνία, η αξία των επενδύσεων του κοινού σχήματος θα φτάσει το 1 δισ ευρώ δημιουργώντας περί τις 1000 θέσεις εργασίας.
Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Το «πράσινο φως» για μια συμφωνία που έχει κλειδώσει καιρό τώρα, ανάβει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, κάνοντας και το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της.
Η εμβληματική συμφωνία με την RWE, η πρώτη από μια σειρά άλλων στις ΑΠΕ που έπονται, αποσκοπεί στην δημιουργία ενός κοινού σχήματος όπου οι Γερμανοί θα κατέχουν το 51% και η ΔΕΗ το 49%.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια, αλλά και ότι θα έχουν το «τιμόνι» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κοινό σχήμα, του οποίου αντικείμενο θα είναι η ανάπτυξη φωτοβολταικών στην Ελλάδα, ισχύος έως 2 GW. Εξ αυτών, το 1 GW θα εισφέρει η ΔΕΗ από το χαρτοφυλάκιο αδειών που έχει, και το άλλο 1 GW η RWE, με άδειες έργων που αναζητούνται ακόμη να βρεθούν μέσω συζητήσεων που κάνουν οι Γερμανοί με την αγορά. Μεταξύ άλλων αναζητούνται μέσω των χιλιάδων αιτήσεων για άδειες που υποβλήθηκαν κατά τον κύκλο Δεκεμβρίου στην ΡΑΕ, αθροίζοντας μια συνολική ισχύ 34 GW.
Σε όρους σημερινής αξίας, δεδομένου ότι η κατασκευή 1 MW φωτοβολταικών κοστίζει περί τα 500.000 ευρώ, εφόσον υλοποιηθούν και τα 2 GW, το χαρτοφυλάκιο του κοινού σχήματος θα έχει αξία περί το 1 δισ ευρώ.
Η συμφωνία αφορά στα κεφάλαια που θα εισφέρει η κάθε εταιρεία στο σχήμα, στα έργα, ποιος θα αναλάβει τις μελέτες, χονοδιαγράμματα, μαζί φυσικά με νομικές δικλείδες, ενώ τα πρώτα projects που θα πάρουν μπροστά θα είναι έργα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εγκρίνει την συμφωνία και το ΔΣ της RWE.
Το deal θα εξελίσσεται σταδιακά, με βάση το ρυθμό αδειοδοτικής ωρίμανσης των έργων.
Η συμφωνία είχε παρουσιαστεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου μέσω τηλεδιάσκεψης στην πολιτική ηγεσία των υπουργείου Ανάπτυξης και του ΥΠΕΝ, όπως είχε αποκαλύψει με μήνυμα στο twitter ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Το «παρών» στην τηλεδιάσκεψη είχαν δώσει ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Κ. Σκρέκας, η Αλ. Σδούκου, ο Γ.Στάσσης, ο Κ. Μουσουρούλης, ενώ από την RWE συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, R. M. Schmitz.
9 Φεβρουαρίου 2021
energypress