Εγγυητής της ρευστότητας στην αγορά ο ΔΑΠΕΕΠ και με το target model - Σε αναμονή για στήριξη από το ταμείο ανάκαμψης.

27 11 2020 | 08:33

Ο ΔΑΠΕΕΠ αναμένει εγκαταστάσεις ΑΠΕ 1,4 γιγαβάτ για το 2021 και 1,8 γιγαβάτ για το 2022, εκ των οποίων τα 1,6 γιγαβάτ θα είναι φωτοβολταϊκά και το 1,4 γιγαβάτ αιολικά.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του διαχειριστή, Γιάννης Γιαρέντης, πρόσφατα στο Renewable & Storage Forum του energypress, οι συνολικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ προβλέπεται να φτάσουν τα 10,1 γιγαβάτ στα τέλη του 2022.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν 26 γιγαβάτ έργων σε διαδικασία ωρίμανσης και άλλα 35 γιγαβάτ σε αιτήσεις, καθώς και 5 γιγαβάτ μικρών έργων και 10 γιγαβάτ μεγάλων έργων στο fast track. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 11.000 έργα ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών και μεγεθών που εκφράζουν μια τεράστια κινητικότητα στο χώρο των ΑΠΕ.

Το ενδιαφέρον αυτό των επενδυτών δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος του ΕΣΕΚ με τα πιο ανταγωνιστικά έργα και το βέλτιστο αποτέλεσμα για το ηλεκτρικό σύστημα. Από εκεί και πέρα, μέσω των διαγωνισμών επιλέχθηκαν μέχρι σήμερα έργα 3 γιγαβάτ με σημαντική υποχώρηση των τιμών κατά 22% στα αιολικά και τα φ/β. Ωστόσο, το ισχύον καθεστώς δε μπορεί να συνεχιστεί και οι ΑΠΕ πρέπει να εισέλθουν στην αγορά και σταδιακά να πάψουν να είναι ρυθμιζόμενη αγορά, πράγμα που θα γίνει μέσω του target model.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γιαρέντης, κατά τις πρώτες 11 ημέρες λειτουργίας των νέων αγορών παρατηρήθηκε διακύμανση της τιμής ηλεκτρισμού από τα 36 ως τα 61 ευρώ με μέσο όρο στα 47 ευρώ, η οποία δεν απέχει πολύ από την προηγούμενη κατάσταση, αλλά υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη η τιμή είχε φτάσει τα 28 ευρώ, κάτι που επέδρασε δραματικά στα έσοδα του ειδικού λογαριασμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΔΑΠΕΕΠ θα είναι ο εγγυητής της ρευστότητας της αγοράς και με το target model ειδικά στην ενδοημερήσια αγορά.

Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον ο ρόλος του ΔΑΠΕΕΠ προβλέπεται να είναι κομβικός και στα πλαίσια αυτά, τέθηκαν από το 2019 νέοι στόχοι ώστε να πρωταγωνιστήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην απανθρακοποίηση. Ο κ. Γιαρέντης ανέφερε ως αξιοσημείωτες επιτυχίες την ομαλοποίηση της αποζημίωσης των παραγωγών, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των λειτουργιών και τη διασύνδεση με την ΑΑΔΕ όπου γίνεται πλέον αυτόματα η φορολογική ενημερότητα. Επίσης, αυξήθηκε από πέρυσι το ποσοστό της αυτοτιμολόγησης από το 30% στο 80%. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η ένταξη του ΔΑΠΕΕΠ στον AIB (Association of Issuing Bodies) και στο hub εγγυήσεων προέλευσης που θα διασυνδέσει όλη την αγορά αυτή. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ ο ΔΑΠΕΕΠ εκπροσώπησε την Πολιτεία στην Ευρ. Επιτροπή στη διαβούλευση για το carbon leakage και δημιουργήθηκε η νέα πλατφόρμα για το ΕΤΜΕΑΡ.

Όσον αφορά τον ΕΛΑΠΕ, τονίστηκε ότι έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία. Η μείωση της ζήτησης επέφερε μειωμένο έσοδο και είναι παράγοντας που συνυπολογίζεται, ενώ έχει ανατεθεί σχετική μελέτη που θα διευκολύνει τους χειρισμούς όταν ολοκληρωθεί.

Σχετικά με τις προβλέψεις του λειτουργού και τη δημοσίευσή τους, τονίστηκε ότι η υποχρέωση του ΔΑΠΕΕΠ με βάση τον σχετικό κώδικα είναι η δημοσιοποίηση των απολογιστικών δεδομένων που έχουν να κάνουν με το τι κατεγράφη και πέρασε στις εκκαθαρίσεις. Στο παρελθόν δημοσιεύονταν κάποιες προβλέψεις, αλλά σταματούσαν στο target model διότι είναι αδύνατο να κάνεις πρόβλεψη σε ένα νέο σύστημα διαμόρφωσης τιμών. Στην επικείμενη έναρξη ήταν φυσιολογικό να σταματούν οι προβλέψεις και σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη, δεν θα ήταν αξιόπιστο να γίνονται προβλέψεις χωρίς κάτι χειροπιαστό. 

Από εκεί και πέρα, ήδη ο ΔΑΠΕΕΠ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ έχει εισηγηθεί την έκτακτη επιχορήγηση μέσω του ταμείου ανάκαμψης και το αίτημα εξετάζεται. Ο πρόεδρος και δ.σ. του λειτουργού θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται συγκυριακά, αλλά σαν δομικό πρόβλημα και με μια συνολική αναδιάρθρωση. "Οι ΑΠΕ βρίσκονται σε μια συνεχή ανοδική πορεία, δεν υπάρχουν δυνάμεις να τη σταματήσουν, είμαστε στο πλευρό των παραγωγών", υπογράμμισε σχετικά.

 

 

27 Νοεμβρίου 2020

energypress