ΕΕ: Αδύνατη η Πράσινη Μετάβαση χωρίς την Γαλάζια Οικονομία.

12 05 2021 | 09:16

Η μετάβαση σε μια πιο Πράσινη, βιώσιμη οικονομία θα καταστεί αδύνατη χωρίς την υποστήριξη των επιχειρήσεων, που σχετίζονται με τη θάλασσα και τις ακτές – και που συνθέτουν τη Γαλάζια Οικονομία – όπως τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν μπορεί να επιβιώσει η Πράσινη Συμφωνία χωρίς μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία. Είναι βαθιά διασυνδεδεμένες», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Β. Σινκεβίτσιους, σε συζήτηση με τη EURACTIV.

«Η Γαλάζια Οικονομία είναι ένας πολύ δυναμικός τομέας γεμάτος καινοτομία, ο οποίος είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου μετασχηματισμού», πρόσθεσε ο Επίτροπος για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Λιθουανός πολιτικός τόνισε διάφορους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, επισημαίνοντας βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, την ανακύκλωση μη χρησιμοποιημένων υπεράκτιων πλατφορμών και βέβαια την ενέργεια των θαλασσών.

«Σε είκοσι χρόνια από τώρα, η ενέργεια των θαλασσών θα τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Σινκεβίτσιους. «Έχουμε ήδη τα σχέδια σε ισχύ που θα οδηγήσουν σε τετραπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό δεν αποτελεί απλά ένα όραμα, συμβαίνει ήδη. Και θα φτάσουμε 25 φορές την τρέχουσα χωρητικότητα έως το 2050», ανέφερε.

Χωροταξικός σχεδιασμός

Οι θάλασσες έχουν τεράστιες δυνατότητες παραγωγής καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής και παλιρροιακής ενέργειας. Υπάρχουν εν εξελίξει έργα για πλωτές ανεμογεννήτριες, επιτρέποντας την παραγωγή ενέργειας σε βαθύτερα νερά. Αυτά θα μπορούσαν να καταστούν εμπορικά βιώσιμα έως το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 3-4% του θαλάσσιου χώρου θα χρειαστεί για αυτήν την ανανεώσιμη τεχνολογία, σύμφωνα με τον Bernhard Friess, διευθυντή της θαλάσσιας πολιτικής και της Γαλάζιας Οικονομίας, της Επιτροπής. «Αυτό, φυσικά, δεν είναι εύκολο σε ένα κορεσμένο θαλάσσιο χώρο, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Θάλασσα, στα Δυτικά ύδατα της Βαλτικής ή στη Μεσόγειο, όπου υπάρχει ναυτιλία, όπου υπάρχει αλιεία και πολλές άλλες δραστηριότητες, όπου πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην βλάψετε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές», δήλωσε ο κ. Σινκεβίτσιους.

Η Γαλάζια Οικονομία είναι ένα μεγάλο, περίπλοκο οικοσύστημα, με κύκλο εργασιών άνω των 650 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παρέχει σχεδόν 5 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας στους πολίτες της ΕΕ. Παραδοσιακοί τομείς, όπως η αλιεία και ο τουρισμός, θα μπορούσαν να χαθούν αν δεν εφαρμοστούν προσεκτικά οι νέες τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτές οι βιομηχανίες έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από το COVID-19, καθώς το lockdown και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν κλείσει ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ήδη, η Ευρώπη αρχίζει να διαπιστώνει τις εντάσεις μεταξύ των παραδοσιακών παράκτιων οικονομιών και της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι αλιείς παραπονέθηκαν ότι τα σχέδια για υπεράκτια αιολικά πάρκα επηρεάζουν το αλιευτικό τους πεδίο.

Ο χωρικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος για την ισόρροπη συνύπαρξη και την αποτελεσματική χρήση του χώρου, δήλωσε ο Tove Lunde, επικεφαλής ασφάλειας για νέες ενεργειακές λύσεις στην Νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor. «Πολύ νωρίς αρχίζουμε να προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε ποιοί είναι οι ενδιαφερόμενοι, φυσικά προσπαθώντας να κατανοήσουμε ποιος είναι ο πιθανός αντίκτυπος μιας τέτοιου είδους ανάπτυξη. Αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ανάπτυξης ενός οποιουδήποτε έργου και στη συνέχεια, η διαδικασία αδειοδότησης και συμμόρφωσης σύμφωνα με τα πρότυπα και τα αποδεκτά πρωτόκολλα της βιομηχανίας», είπε.

Οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε διαδικασία δημιουργίας θαλάσσιων χωρικών σχεδίων για τον καλύτερο τρόπο χρήσης του θαλάσσιου χώρου. «Θα χρησιμοποιήσουμε τον θαλάσσιο χώρο μας ορθολογικά και αποτελεσματικά για να δημιουργήσουμε χώρο για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, καθώς και για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και των οικοτόπων», δήλωσε ο Επίτροπος. «Και θα διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αρένα, όχι μόνο στον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και στη βιώσιμη αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια, την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και ούτω καθεξής».

Προκειμένου να ικανοποιηθούν όλα τα συμφέροντα και να προωθηθούν οι αναγκαίες συζητήσεις, η Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία ενός «μπλε φόρουμ» στις 12 Μαΐου.

(Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου στα ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης)

 

 

 

 

12 Μαϊου 2021

Euractiv