Δήμας: Κόμβος καινοτομίας για την πράσινη μετάβαση η Ελλάδα – Στο “Δημόκριτο” το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα για την υδρογονοκίνηση στη χώρα

16 05 2023 | 06:05Energypress

Για τις δράσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή τις οποίες χρηματοδοτεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027 γράφει, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία σε άρθρο του με τίτλο “Ενέργεια και καινοτομία, καταλύτες για την πράσινη μετάβαση” για την έκδοση «Smart Cities 2023» που κυκλοφόρησε πρόσφατα.  

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμας σημειώνει ότι η εκμετάλλευση των ΑΠΕ μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα ως κόμβο καινοτομίας για την ενέργεια και την Πράσινη Μετάβαση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο.

Επίσης, ο κ. Δήμας υπογραμμίζει τη σημασία του πιλοτικού σταθμού ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου που άνοιξε στον «Δημόκριτο», επισημαίνοντας ότι αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής, αποθήκευσης και ανεφοδιασμού υδρογονοκίνητων οχημάτων στη χώρα.  

Αναλυτικά, το άρθρο του κ. Δήμα έχει ως εξής:

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη εποχή όπου καθίσταται ανάγκη η αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, με στόχο την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και την ανάπτυξη εναλλακτικών μη ρυπογόνων καυσίμων. Η Πολιτεία έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίτευξη Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2030 και την διαδικασία Πράσινης Μετάβασης. 

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν κεντρικό πυλώνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και δύνανται να προσφέρουν στρατηγικό πλεονέκτημα με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα και το περιβάλλον. 

Η εκμετάλλευση των ΑΠΕ μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα ως κόμβο καινοτομίας για την ενέργεια και την Πράσινη Μετάβαση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο, με μεθόδους όπως η αποθήκευση και η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, τα έξυπνα δίκτυα, η διεσπαρμένη παραγωγή και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως καύσιμου μετάβασης. 

Καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη του εν λόγω στόχου διαδραματίζει η επιστημονική κοινότητα της χώρας. Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» αναπτύσσει μία σειρά ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, σχετικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου και την ευρεία εφαρμογή τους στις μεταφορές και τον ενεργειακό τομέα. 

Πρόσφατα, μάλιστα, άνοιξε ο πιλοτικός σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», αποτελώντας το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής, αποθήκευσης και ανεφοδιασμού υδρογονοκίνητων οχημάτων στη χώρα. 

Η ανάπτυξη του έργου βασίζεται κυρίως σε ελληνική τεχνογνωσία, καθώς ενσωματώνει πρωτοποριακή τεχνολογία συμπίεσης του καυσίμου που αναπτύχθηκε από τη CYRUS ΑΕ, μία εταιρεία spin-off του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) ξεχωρίζει, επίσης, για τις περιβαλλοντικές του δράσεις, μία εκ’των οποίων είναι ο συντονισμός της Πρωτοβουλίας Climpact, που στοχεύει στην δημιουργία διεπιστημονικής κοινοπραξίας για την βελτιστοποίηση των κλιματικών υπηρεσιών και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές. 

Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ), έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των Πράσινων Μεταφορών για την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος του ευρύτερου κλάδου, στο οποίο συμβάλλουν οι συνδυασμένες μεταφορές, η εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης και το smart mobility. 

Αξιοσημείωτη είναι και η δράση του Elevate Greece, του εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων που ιδρύσαμε το 2020, το οποίο έχει μετεξελιχθεί πλέον σε Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου. 

Στην πλατφόρμα υπάρχουν 60 νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, αναπτύσσοντας προϊόντα και τεχνολογίες που αποσκοπούν στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και του ενεργειακού κόστους παραγωγής. 

Παράλληλα, έχει συσταθεί ένα Κέντρο Ικανοτήτων (Competence Centers) στον τομέα της ενέργειας για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εξειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας. Υπό σύσταση βρίσκονται και τρεις Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters) με στόχο την ενίσχυση της δημιουργίας και της ανάπτυξης συστάδων καινοτομίας στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κυκλική Οικονομία. 

Η Ενέργεια, το Περιβάλλον και η Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουν θεσπιστεί ως οι δυο από τους οκτώ θεματικούς τομείς για την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3). Στην εμβληματική δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», περιλαμβάνουν συνολικά 173 έργα προϋπολογισμού 119,33 εκατ. ευρώ, στα οποία συμμετέχουν 531 εταίροι από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα. 

Στόχος της δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, ενώ οι επί μέρους τομείς με την μεγαλύτερη χρηματοδότηση είναι αυτοί των ορυκτών καύσιμων & της μείωσης των επιπτώσεων τους, της ενεργειακής αποδοτικότητας, της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, και των τεχνολογιών έξυπνων δικτύων και υδρογόνου. 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτεί με 3,6 δις. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027, δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, το 27% του συνολικού ποσού προορίζεται για την στρατηγική «Μια πιο Πράσινη Ευρώπη», με στόχο την προώθηση της καθαρής και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και των πράσινων επενδύσεων.

 

 

 

σ