Δικτυώνεται διεθνώς η ΕΔΕΥ για την υπόγεια αποθήκευση ενέργειας, με φόντο τον επικείμενο διαγωνισμό για τη Νότια Καβάλα.

Τη διεθνή της δικτύωση σε θέματα υπόγειας αποθήκευσης ενεργειακών πόρων προωθεί η ΕΔΕΥ, προφανώς με φόντο την προοπτική αξιοποίησης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότιο Καβάλα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του οποίου αναμένεται να δημοσιευτεί από το ΤΑΙΠΕΔ προς τα τέλη του 2019, όπως έγραψε πρόσφατα το energypress.

Η εμπλοκή της ΕΔΕΥ στο project προκύπτει από τις αρμοδιότητες που εκ του νόμου έχει, καθώς θα πρέπει να ερευνήσει γεωλογικά το υπέδαφος, δεδομένου ότι πρόκειται για εξαντλημένο κοίτασμα. Επίσης, η ΕΔΕΥ θα πρέπει να εποπτεύσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά και να ερευνήσει τη γύρω περιοχή για το ενδεχόμενο ύπαρξης μικρών θυλάκων φυσικού αερίου.

Καθώς το project συγκεντρώνει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον και με τις εξελίξεις γύρω από αυτό να αναμένεται να πυκνώσουν το προσεχές διάστημα, η ΕΔΕΥ φροντίζει να αναπτύξει τις επαφές της σε όλα τα επίπεδα, σε ό,τι αφορά τις σχετικές με τις αρμοδιότητές της πλευρές του εγχειρήματος.

Έτσι, εδώ και λίγο διάστημα αποτελεί το νεότερο μέλος του δικτύου ENeRG (ENeRG European Network for Research in Geo-Energy Network), στο τελευταίο τεύχος του οποίου, μάλιστα, φιλοξενείται άρθρο του προέδρου της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιά.

Πρόκειται για ένα άτυπο δίκτυο επαφών, στο οποίο μετέχουν διάφοροι ευρωπαϊκοί οργανισμοί (κρατικές αρχές, ερευνητικά ιδρύματα, εταιρείες κ.λπ.) που διεξάγουν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα ή/και αναπτύσσουν τεχνολογικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξερεύνηση και παραγωγή πηγών ενέργειας που προέρχονται από το φλοιό της Γης.

Βασικοί άξονες ενδιαφέροντος των μελών του διεθνούς δικτύου είναι η υπόγεια αποθήκευση ενέργειας και τη δέσμευση και χρήση CO2. Χαρακτηριστική των στοχεύσεων του δικτύου ENeRG, για παράδειγμα, είναι η διοργάνωση διεθνούς workshop για την υπόγεια αποθήκευση ενέργειας στο Παρίσι, στις 7-9 Νοεμβρίου 2019.

Η προοπτική αξιοποίησης της υπόγειας αποθήκης στη Νότια Καβάλα συγκεντρώνει ήδη σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως έχειαποκαλύψει το energypress, ενδιαφέρον για την υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας δείχνει η κοινοπραξία STORENGY των εταιριών Engie, Energean Oil &Gas και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τον ΔΕΣΦΑ να παρακολουθεί επίσης από κοντά τις εξελίξεις.

 

 

 

29 Αυγούστου 2019

energypress