Δικαστήριο έδωσε πράσινο φως στην Τούνμπεργκ να ασκήσει αγωγή στο σουηδικό κράτος για το κλίμα

26 03 2023 | 19:17

«Να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 6,5-9,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως» ζητά η Aurora

Η ομαδική αγωγή της Γκρέτα Τούνμπεργκ και εκατοντάδων άλλων ακτιβιστών για το κλίμα κατά του σουηδικού κράτους για «ανεπαρκή κλιματική πολιτική» εγκρίθηκε σήμερα από το σουηδικό δικαστήριο. Η Τούνμπεργκ και άλλοι 600 νέοι ακτιβιστές της οργάνωσης «Aurora» κατέθεσαν αγωγή κατά του σουηδικού κράτους τον Νοέμβριο.

Στην αγωγή τους, Τούνμπεργκ και «Aurora» υποστηρίζουν ότι το σουηδικό κράτος οφείλει να κάνει περισσότερα, για να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, προκειμένου να ανταποκριθεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σήμερα το περιφερειακό δικαστήριο της Νάκα ανακοίνωσε ότι η αγωγή τους μπορεί να προχωρήσει μετά τις προσαρμογές που έκανε η ομάδα στους ισχυρισμούς της.

Όπως ανέφερε το περιφερειακό δικαστήριο, πρόκειται για μια «υψηλού προφίλ αγωγή». «Στην υπόθεση αυτή είχε ζητηθεί από το περιφερειακό δικαστήριο να διευκρινίσει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής», προσθέτει το δικαστήριο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο διευκρίνισε πως το σουηδικό κράτος έχει στη διάθεσή του τρεις μήνες για να απαντήσει στην αγωγή, προτού η υπόθεση εκδικαστεί ή διευθετηθεί εγγράφως. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να σχολιάσει σχετικά.

Τι ζητά η Aurora

Η Aurora ζητεί από το δικαστήριο να αποφασίσει ότι η Σουηδία χρειάζεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 6,5-9,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αρχής γενομένης από το 2019. «Η υγεία και το μέλλον του πλανήτη και το δικό μας εξαρτάται άμεσα από το αν οι πολιτικοί μας αναγνωρίζουν ή όχι τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης και, ως εκ τούτου, η Aurora θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να σας κάνει να το κάνετε», ανέφερε η οργάνωση πέρυσι σε ανοιχτή επιστολή της προς τη σουηδική κυβέρνηση.

Χθες, Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι «η κλιματική ορολογιακή βόμβα χτυπά», καλώντας τα πλούσια κράτη να μειώσουν συντομότερα τις εκπομπές τους αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έπειτα από νέα αξιολόγηση επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει πολύς χρόνος για χάσιμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

s