Διέξοδο για νέες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά θα αναζητήσουν οι μικρομεσαίοι από τη νέα κυβέρνηση.
Εγρήγορση επικρατεί στην αγορά και συγκεκριμένα στους μικρομεσαίους επενδυτές οι οποίοι βλέπουν την αγορά των φωτοβολταϊκών να φεύγει από τα χέρια τους λόγω της επέλασης, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι εκπροσώπων τους, γιγαντιαίων χαρτοφυλακίων που αθροίζουν αρκετά GW, όπως κατατίθενται στην ΡΑΕ τον τελευταίο χρόνο.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, μικρομεσαία έργα μέχρι 500 kW ενώ θεωρητικά έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς ΡΑΕ, εντούτοις δεν φαίνεται να έχουν πιθανότητα πρόκρισης, τουλάχιστον με τιμή που να βγαίνουν οικονομικά λόγω έλλειψης οικονομιών κλίμακας αλλά και υψηλότερου κόστους δανεισμού των φορέων τους.
Στο πρόβλημα ήρθε και προστέθηκε και ο περιορισμός του ν. 4602/2019, όπου για επενδυτές που αιτούνται Όρους Σύνδεσης για νέα Φ/Β έργα στον ΔΕΔΔΗΕ μετά τις 28/2/19 και που θα τα ηλεκτρίσουν μετά την 1/1/20, τίθεται αδιακρίτως το όριο συμμετοχής τους έως σε δύο Φ/Β μονάδες εν τέλει ανά φυσικό πρόσωπο.
Όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι των παραγωγών, η συγκεκριμένη διάταξη του ν. 4602 περικλείει σαφέστατη αναδρομικότητα, αφού παραγωγοί που στήριξαν την αγορά των Φ/Β με νέες επενδύσεις την νεκρή περίοδο από 1/1/16 έως και 28/2/19, ενώ μεν τα έργα αυτά δεν ελέγχονται για το κριτήριο του ν. 4602 οποτεδήποτε συνάψουν σύμβαση ΣΕΣΤ με τον ΔΑΠΕΕΠ ή διασυνδεθούν στο δίκτυο, εντούτοις προσμετρώνται στον μέγιστο αριθμό των έως δύο έργων σε περίπτωση νέων αιτήσεων των φορέων τους στον ΔΕΔΔΗΕ μετά τις 28/2/19.
Βρίσκονται δηλαδή, καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι, αδικημένοι οι παραγωγοί αυτοί ως προς τους νεώτερους που δραστηριοποιούνται μόνο μετά τις 28/2/19 και που γνωρίζοντας την περιοριστική διάταξη του ν. 4602 επιλέγουν τώρα την μορφή της ατομικής επιχείρησης ώστε να αναπτύξουν εκτός διαγωνισμών δύο πάρκα των 500kW κατά κεφαλήν, δηλαδή το μέγιστο δυνατόν κατά κεφαλήν εκτός διαγωνισμού.
Αντίθετα οι παλαιότεροι έχουν εξαντλήσει τον αριθμό αυτό με συμμετοχή τους σε έργα πολύ λιγότερα σε kW κατά κεφαλήν από το μέγιστο που θα μπορούσαν αν ξεκίναγαν μετά τις 28/2/19 και έτσι δεν δύνανται πρακτικά να καταθέσουν τώρα νέες αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για έργα εκτός διαγωνισμών.
Όπως σε προηγούμενα ρεπορτάζ παρουσίασε αναλυτικά το energypress, τα συγκεκριμένα προβλήματα τέθηκαν από τους φορείς του χώρου εγκαίρως κατά την διαβούλευση και ιδιαίτερα την συζήτηση του ν. 4602 στην Βουλή τον περασμένο Μάρτιο.
Ωστόσο, όπως τουλάχιστον μαθαίνουμε, ήταν η μάλλον ανεξήγητη εμμονή κάποιων συμβούλων του Υπουργού και όχι του ιδίου να μην υιοθετηθούν προτεινόμενες τροποποιήσεις επί το δικαιότερο στην εν λόγω περιοριστική διάταξη, που δημιούργησαν εν τέλει την σημερινή στρεβλή κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση (και προσβλέποντας όπως φαίνεται σε πιθανή πολιτική αλλαγή από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου), οι παραγωγοί σκοπεύουν να θέσουν εκ νέου το ζήτημα στην νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, αφού όπως τονίζουν, δεν νοείται στον χώρο των φωτοβολταϊκών να αποκλείονται καταρχήν άδικα και εν συνεχεία προοδευτικά όλο και περισσότερο οι μικρομεσαίοι από την δυνατότητα νέων αιτήσεων.
Με βάση τις δημόσιες θέσεις του ΣΠΕΦ για το θέμα, οι κυριότερες προτάσεις προς την νέα Κυβέρνηση για την άρση της αδικίας θα είναι οι εξής:
- Αντικατάσταση της πρόβλεψης του ν. 4602 για μέχρι 2 μονάδες, σε ποσό εγκατεστημένης ισχύος λ.χ. έως 1 MW εν τέλει κατά κεφαλήν ανά φυσικό πρόσωπο άμεσα ή έμμεσα.
ή
- Μη προσμέτρηση των Φ/Β μονάδων που λειτούργησαν μετά την 1/1/16 αλλά έχουν ημερομηνία αίτησης Όρων Σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι 28/2/19, επειδή δεν γνώριζαν οι επενδυτές τον επερχόμενο περιορισμό και έτσι εξάντλησαν τον αριθμό των δύο μονάδων εκτός διαγωνισμού σε μικρότερη ισχύ απ’ όση θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αν γνώριζαν τον περιορισμό.
Όπως μάλιστα προκύπτει από το ρεπορτάζ του energypress, σημαντική μερίδα υπηρεσιακών παραγόντων έχει πλέον αντιληφθεί την αδικία αλλά και την στρέβλωση που εξ' αυτής δημιουργείται. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι η πολιτική βούληση που θα αλλάξει την κατάσταση την οποία και θα ζητήσουν οι παραγωγοί επιτακτικά από την νέα Κυβέρνηση.
28 Ιουνίου 2019
energypress