Διακοψιμότητα: Χάνονται στις δημοπρασίες 160MW βιομηχανικού φορτίου - Αναβρασμός στη βιομηχανία

Η χθεσινή πρώτη δημοπρασία για την υπηρεσία 1 του διακοπτόμενου φορτίου άφησε εκτός διακοψιμότητας σημαντικό αριθμό μεγάλων βιομηχανικών πελατών:

Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Χαλκόρ (2 έργοστάσια), ΕΛΒΑΛ, Ελληνικά Καλώδια, Συμετάλ, ΒΕΠΑΛ και Cablel Wires είναι τα 9 εργοστάσια που χθες έμειναν εκτός στη δημοπρασία των 400MW που έκλεισε στην τιμή των 63.800 ευρώ/MW. 

Αντίθετα τα τρία ορυχεία της ΔΕΗ που τελικώς συμμετείχαν σε πλήρες φορτίο εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στη διακοψιμότητα με συνολικά 82,2 MW. 

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ συμμετείχε στη δημοπρασία με τα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Χαραυγή και Λιπτολ, καθώς και με το ορυχείο Χωρέμι από το λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης. Αρχικά είχε επιχειρηθεί να μπει στη δημοπρασία και το ορυχείο της Καρδιάς, ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ το έθεσε εκτός δημοπρασίας καθώς η μονάδα της Καρδιάς δε βρίσκεται σε λειτουργία. Ωστόσο ακόμη και τα ορυχεία που μπήκαν εμφανίζουν σημαντικά μειωμένη κατανάλωση, λόγω της πρωτοφανούς μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής τους τελευταίους τρεις μήνες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κανονισμό θα πρέπει να γίνει έλεγχος του ιστορικού της κατανάλωσης σε σύγκριση με την κατανάλωση του τελευταίου εξαμήνου. Εάν ο έλεγχος γινόταν στην κατανάλωση του τελευταίου τριμήνου τότε εκτιμάται ότι δύσκολα τα ορυχεία της ΔΕΗ θα έμπαιναν στη δημοπρασία. 

Ως προς τη χθεσινή δημοπρασία, συνολικά τέθηκαν εκτός διακοψιμότητας 230MW βιομηχανικού φορτίου, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα μπουν, όπως έχουν δικαίωμα, στη σημερινή δημοπρασία για την ΥΔΦ2. 

Στη σημερινή δημοπρασία δημοπρατούνται συνολικά 400MW ενώ σύμφωνα με τον αρχικό κατάλογο έχουν εγγραφεί 230MW. Εάν προστεθούν και τα 230MW των καταναλωτών που δεν μπήκαν στη χθεσινή δημοπρασία του ΥΔΦ1 τότε αυτό σημαίνει ότι στη σημερινή δημοπρασία θα συμμετάσχουν συνολικά 560MW. Σε σχέση δηλαδή με το δημοπρατούμενο φορτίο των 400MW περισσεύουν 160MW βιομηχανικής ισχύος που θα μείνουν οριστικά εκτός διακοψιμότητας. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΥΔΦ2 αφορά σε χρόνο προειδοποίησης από 1 λεπτό έως 1 ώρα, διάστημα μέσα στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί ο καταναλωτής περιορίζοντας τη ζήτησή του. 

Σημειώνεται τέλος ότι οι εξελίξεις προκαλούν την έντονη δυσαρέσκεια της βιομηχανίας, η οποία άλλωστε είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την "στενότητα" της δημοπρατούμενης ισχύος αλλά και για τον κίνδυνο να μείνει εκτός διακοψιμότητας μεγάλος αριθμός βιομηχανικών MW.

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας για την υπηρεσία 1 του διακοπτόμενου φορτίου είναι διαθέσιμα εδώ