Διαγωνισμός για μπαταρίες: Οι απαντήσεις της ΡΑΑΕΥ για τις «συνδεδεμένες εταιρείες» - Αναλυτικά οι προβλέψεις της νομοθεσίας για το ζήτημα

Την παράμετρο των «συνδεδεμένων εταιρειών» διευκρινίζει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων στα πλαίσια των απαντήσεων που δίνει σε ερωτήματα επενδυτών σχετικά με τον επικείμενο διαγωνισμό για standalone μπαταρίες.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως έγραφε το energypress, είχε απασχολήσει έντονα την αγορά καθώς δύναται να επηρεάσει την συμμετοχή κάθε συμμετέχοντας στη βάση του ορίου που υπάρχει για 100 MW ανά Συμμετέχοντα.

Ειδικότερα, η απάντηση της ΡΑΕ αναφέρει τα εξής:

 Σύμφωνα με την παρ. 7.2. (στ) της Προκήρυξης, κατά τον έλεγχο των ορίων ισχύος συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα και ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων, λαμβάνονται υπόψη οι συνδεδεμένες και οι συνεργαζόμενες με τον Συμμετέχοντα επιχειρήσεις κατά την έννοια της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕL 124 της 20ής Μαΐου 2003, σ. 36).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανωτέρω Σύσταση της Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην παρ. 7.2. (στ), υποσημείωση 1 της Προκήρυξης «Συνδεδεµένες επιχειρήσεις» είναι «οι επιχειρήσεις που διατηρούν µεταξύ τους µια από τις ακόλουθες σχέσεις: α) µια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωµάτων ψήφου των µετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης· β) µια επιχείρηση έχει το δικαίωµα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των µελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης· γ) µια επιχείρηση έχει το δικαίωµα να ασκήσει κυριαρχική επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύµβασης που έχει συνάψει µε αυτήν ή δυνάµει ρήτρας του καταστατικού της τελευταίας· δ) µια επιχείρηση που είναι µέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει µόνη της, βάσει συµφωνίας που έχει συνάψει µε άλλους µετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωµάτων ψήφου των µετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης. Τεκµαίρεται ότι δεν υπάρχει κυρίαρχη επιρροή, εφόσον οι επενδυτές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο [του άρθρου 3 της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής] δεν υπεισέρχονται άµεσα ή έµµεσα στη διαχείριση της εξεταζόµενης επιχείρησης, µε την επιφύλαξη των δικαιωµάτων που κατέχουν µε την ιδιότητά τους ως µετόχων ή εταίρων.»

Συνδεδεµένες θεωρούνται επίσης οι επιχειρήσεις που διατηρούν µια από τις σχέσεις που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο µέσω µιας ή περισσότερων άλλων επιχειρήσεων ή µε τους επενδυτές που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

Οι επιχειρήσεις που διατηρούν µια από τις εν λόγω σχέσεις µέσω ενός φυσικού προσώπου ή οµάδας φυσικών προσώπων που ενεργούν από κοινού θεωρούνται επίσης συνδεδεµένες επιχειρήσεις καθόσον ασκούν το σύνολο ή τµήµα των δραστηριοτήτων τους στην ίδια αγορά ή σε όµορες αγορές.»

Συνεπώς, σε περίπτωση που υφίσταται σχέση συνδεδεμένων επιχειρήσεων κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, μέσω μίας ή περισσότερων άλλων επιχειρήσεων ή μέσω επενδυτών που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 3 της Σύστασης, ή μέσω ενός φυσικού προσώπου ή ομάδας φυσικών προσώπων που ενεργούν από κοινού, θα πρέπει να δηλωθεί στην Υπεύθυνη Δήλωση.

Διευκρινίζεται ότι, στην ανωτέρω περίπτωση εμπίπτουν και οι επιχειρήσεις που έχουν ή ελέγχονται από τον ίδιο μέτοχο/εταίρο και συνδέονται μέσω αυτού άμεσα ή έμμεσα μέσω των σχέσεων που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 της Σύστασης της Επιτροπής (π.χ. «αδελφές» εταιρείες).

Προς διευκόλυνση, παρατίθεται και το λεκτικό που θα πρέπει να συμπληρωθεί στην Υπεύθυνη Δήλωση (Παράρτημα Β της Προκήρυξης) στην περίπτωση που υφίσταται σχέση συνδεδεμένων επιχειρήσεων μέσω μίας ή περισσοτέρων άλλων επιχειρήσεων ή μέσω επενδυτών:

«Το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπώ διατηρεί µια από τις σχέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής με τον Συμμετέχοντα / τους Συμμετέχοντες με την επωνυμία: a)………….., b)………………,c) ………………….., κ.λπ., μέσω άλλης επιχείρησης / περισσότερων άλλων επιχειρήσεων / επενδυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής.»

Δείτε εδώ το μακροσκελές κείμενο με τις Απαντήσεις της Αρχής στα ερωτήματα των Ενδιαφερομένων.

 

 

 

σ