ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «Οι Ενεργειακές Κοινότητες μιλούν για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Εξελίξεις, προοπτικές και προκλήσεις» / 3 Δεκεμβρίου 2020

27 11 2020 | 11:01

«Οι Ενεργειακές Κοινότητες μιλούν για τις Ενεργειακές Κοινότητες»

Εξελίξεις, προοπτικές και προκλήσεις
 

Ημερομηνία: Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 – Ώρα 14:30

 

Από την ψήφιση του νόμου 4513/2018 έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα περισσότερες από 400 Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), με στόχο να συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και να αποτελέσουν τα οχήματα μέσω των οποίων πολίτες, μικρές επιχειρήσεις και ΟΤΑ θα μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο ως μικρο-επενδυτές και συν-ιδιοκτήτες τοπικών έργων ΑΠΕ.

 

Το εργαστήριο «Οι Ενεργειακές Κοινότητες μιλούν για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Εξελίξεις, προοπτικές και προκλήσεις», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 στις 14.30, θα δώσει για πρώτη φορά το βήμα μέσω μιας ανοιχτής συζήτησης, σε Ενεργειακές Κοινότητες από όλη την Ελλάδα, να παρουσιάσουν το όραμα και τα σχέδια τους και να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.  Επιπλέον, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση, τη νομοθεσία και την ενδυνάμωση της δικτύωσης και εκπροσώπησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, ειδικοί στον τομέα των ΕΚΟΙΝ έχουν προσκληθεί να συμβάλουν στη ροή της συζήτησης και στην καταγραφή των αποτελεσμάτων.

 

Η εγγραφή στο διαδικτυακό εργαστήριο πραγματοποιείται μέσω το σύνδεσμου: https://bit.ly/3q0ItJb

 

Θα πραγματοποιηθούν τρείς κύκλοι συζητήσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενεργειακών Κοινοτήτων, των ειδικών προσκεκλημένων και του κοινού:

Κύκλος Α’ : Γνωριμία, δικτύωση και παρουσίαση Ενεργειακών Κοινοτήτων.  (Διάρκεια 30’)

Κύκλος Β’:  Χρηματοδότηση και θεσμικό περιβάλλον: Εργαλεία, προοπτικές, θεσμικό πλαίσιο, εξελίξεις και προκλήσεις. (Διάρκεια 60’)

Κύκλος Γ’:  Ενεργειακή Δημοκρατία: Κοινωνική συνοχή, ενεργειακή φτώχεια, κοινωνική αποδοχή έργων ΑΠΕ. (Διάρκεια 30’)

Συμμετέχοντες: Εκπρόσωποι Ενεργειακών Κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα.

Συντονιστές: Δημήτρης Κιτσικόπουλος (ELECTRA energy cooperative), Αλίς Κοροβέση (INZEB), Χρήστος Βρεττός (ELECTRA energy cooperative

To εργαστήριο αποτελεί το 1ο Energy Democracy Dialogue και συνδιοργανώνεται από την ELECTRA Εnergy Cooperative (στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου EUCENA) και το Ινστιτούτο INZEB (στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου CONGREGATE και του H2020 έργου POWERPOOR), με την υποστήριξη του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.          

 

 

26 Νοεμβρίου 2020

 ΙΝΖΕΒ