Διαδικαστικό «μπλόκο» στις προσφυγές φωτοβολταϊκών για τις περικοπές του new deal στις ταρίφες - Αναρμοδιότητα δηλώνει το ΣτΕ.

Τρία ολόκληρα χρόνια από την εκδίκαση της υπόθεσης χρειάστηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας για να βγάλει απόφαση σχετικά με τις προσφυγές επενδυτών ΑΠΕ όσον αφορά το νομοσχέδιο του Μαρτίου του 2014, το λεγόμενο new deal, με το οποίο επήλθαν σημαντικές μειώσεις στις συμβολαιοποιημένες ταρίφες των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του energypress, παρά τα τρία χρόνια που απαιτήθηκαν, τελικά το ΣτΕ στην απόφαση που έχει εκδοθεί αλλά δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, δηλώνει αναρμοδιότητα και δεν μπαίνει στην εξέταση της ουσίας των προσφυγών, ούτε αποφαίνεται επί της συνταγματικότητας του new deal και της συμβατότητάς του με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν δικαιώνει βεβαίως τους προσφεύγοντες επενδυτές φωτοβολταϊκών, ωστόσο αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα αποζημιωτικών αξιώσεων κατά του Δημοσίου,  δυνατότητα που δηλώνουν ότι θα αξιοποιήσουν κάποιοι τουλάχιστον από τους επενδυτές που μίλησαν στο energypress.

 

 

30 Σεπτεμβρίου 2020

energypress