Δελτίο τύπου ΚΕΠΑ - Τηλε-διάσκεψη για δράσεις του UNAI Hub SDG7 (16/12/22)

22 12 2022 | 07:31κεπα

Το  Κέντρο  Ενεργειακής  Πολιτικής  και  Ανάπτυξης  (ΚΕΠΑ)  του  ΕΚΠΑ  πραγματοποίησε  την τακτική (ανά δεκαπενθήμερο) τηλε-διάσκεψη (16 η Δεκεμβρίου 2022) για δράσεις του UNAI Hub SDG7 με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του  ΥΠΕΝ.  Οι  δήμοι,  που  εκπροσωπήθηκαν  ήταν:   Δυτικής  Μάνης, Ερέτριας,  Ζακύνθου, Ηράκλειας Σερρών, Ηρακλείου Αττικής, Θήβας, Λοκρών, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Νέας Σμύρνης,  Παλαιού  Φαλήρου,  Πλατανιάς,  Πρέβεζας,  Τεμπών,  Τήλου,  Φούρνων  Κορσέων και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος Γυναικών Σίφνου «Το Σμάρι» και ο Σύλλογος «Λιναριά» Σκύρου συμμετείχαν επίσης.


Στην  συνάντηση  οι  συμμετέχοντες  ενημερώθηκαν  από  το  ΚΕΠΑ  και  τους  αντίστοιχους εκπροσώπους  Δήμων  για  τις  εν  εξελίξει  φυτεύσεις  στους  Δήμους  Ερέτριας,  Ζακύνθου,Λοκρών, Μαραθώνα, Τεμπών και Τήλου.  Τα δένδρα, που δίδονται είναι ελληνικά με ύψος περίπου 1.5m. Ενδεικτικά αναφέρονται αλμυρίκια, αριές, βελανιδιές εμβολιασμένες με το μύκητα της τρούφας, γαύροι, ελιές, καρυδιές, κουτσουπιές, κυπαρίσσια, φράξοι, χαρουπιές.


Ο κ. Ευάγγελος Κυρίτσης, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (ΓΠ) ανήγγειλε την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να ενταχθεί το ΓΠ στην διπλή ανάπλαση του Βοτανικού με φυτεύσεις στο Μητροπολιτικό Πάρκο του ΓΠ (293 δένδρα και 9400 θάμνοι). Ταυτόχρονα θα προχωρήσουν στην εμβληματική αναβίωση των φοινίκων.
Η κ. Σοφία Δημητριάδου από το Δήμο Ωραιοκάστρου ενημέρωσε για την ύπαρξη ενιαίων, πολλαπλών χώρων σε 8 χωριά του Δήμου, που επιθυμούν να δενδροφυτεύσουν.
Η  κ.  Ελένη  Παπαθανασίου  από  το  Δήμο  Θηβαίων  ανακοίνωσε  την  εξασφάλιση  στον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2023, ποσού 30000Ευρώ για την προμήθεια φυτών και δενδρυλλίων.


Ο κ. Γεώργιος Ζήσης – Τέγος, από το ΥΠΕΝ πρότεινε το ΚΕΠΑ να περιλάβει στις δράσεις της Πρωτοβουλίας «75UN – 75 Trees UNAI SDG7» και δράσεις δενδροφύτευσης χωματερών και αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος σε λατομεία, όπως περιγράφονται στον Κλιματικό Νόμο (4936/2022). Επίσης ανακοίνωσε την διεξαγωγή ενημερωτικής ημερίδας του ΥΠΕΝ στις 13 Ιανουαρίου 2023 για την εφαρμογή του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών στην 4η περίοδο 2021 – 2030.
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν διαδικαστικά ζητήματα για τις δενδροφυτεύσεις (διαδικασίες συμμετοχής, επιλογή χώρων και δένδρων, αναζήτηση χορηγιών κλπ). Επίσης ενημερώθηκαν για  τις  εξελίξεις  στα  θέματα  προώθησης  της  συνεργασίας  του  ΚΕΠΑ  για  τα  ΔΗΣΜΕ,  την πρωτοβουλία   για   τη   μείωση   τιμών   H/E   στους   Δήμους   και   τέλος   για   την   πρόταση συμπλήρωσης των πολιτικών του ΥΠΕΝ για την μακροχρόνια αντιμετώπιση των ενεργειακά πτωχών καταναλωτών.
Η επόμενη τηλε-διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου 2023.