ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΓΓΦΠΥ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κάθε σταγόνα μετράει! 19.12.2023

19 12 2023 | 15:37(ΓΓΦΠΥ)

Κάθε σταγόνα μετράει!

Οι μικροί μαθητές ενεργοποιούνται για την προστασία του νερού στο πλαίσιο Βιωματικού, Εκπαιδευτικού Προγράμματος σε σχολεία της Αττικής

 

Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, το βιωματικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προστασία του νερού, το οποίο υλοποιήθηκε σε σχολεία της Αττικής από τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων/Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (ΓΓΦΠΥ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα πέτυχε τον στόχο του, να αναδειχθεί η αξία και η ανάγκη προστασίας του πολυτιμότερου αγαθού της φύσης: του νερού.  Η πρωτοβουλία λειτούργησε ως συμπληρωματικό εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αυξάνοντας το επίπεδο πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης αναφορικά με τους τρόπους εξοικονόμησης και ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Κατά την περίοδο διεξαγωγής του, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2023, συμμετείχαν σε αυτό 1.218 μαθητές και 80 εκπαιδευτικοί Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων από 57 τάξεις. Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος  αποτέλεσε η βιωματική προσέγγιση της γνώσης, η ομαδοσυνεργατική μάθηση και οι διαθεματικές προσεγγίσεις. Η διάδραση με του μαθητές στηρίχθηκε στην ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση του νερού καθώς και στην επαναχρησιμοποίησή του μέσω της κυκλικής οικονομίας.

Για την ενδυνάμωση του μηνύματος, η θεματική μασκότ, μια γιγάντια μπλε σταγόνα ήρθε σε αλληλεπίδραση με τα παιδιά ενθαρρύνοντάς τα να συμμετέχουν σε δημιουργικά δρώμενα, καθώς επίσης να πληροφορηθούν και να ενεργοποιηθούν αυτά και οι οικογένειές τους στα ζητήματα που αφορούν στην προστασία του νερού. Οι μικροί μαθητές έλαβαν ως αναμνηστικά ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι, μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων και το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό βιβλίο του προγράμματος. Παράλληλα, έγινε διανομή ενημερωτικού υλικού για τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ενέργειες Πληροφόρησης και Επικοινωνίας» της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, το οποίο στοχεύει στην παροχή αποτελεσματικής πληροφόρησης, την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής και τη διάχυση καλών πρακτικών. Τα προγράμματα και τα σχέδια που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου εντάσσονται στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020.