ΔΕΗ: Σε phase out από την 1η Ιουλίου και οι μονάδες Ι, ΙΙ, Ι και IV του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου – Ανοικτές μόνο για την τηλεθέρμανση

30 06 2020 | 09:29

Τέλος εποχής και για τις λιγνιτικές μονάδες του Ι,ΙΙ,ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Οδηγούνται σε σταδιακή κατάργηση (phase out) από την 1η Ιουλίου και ουσιαστικά τα φουγάρα τους θα σβήσουν πριν από το 2022, οπότε και είναι ο επίσημος προγραμματισμός της ΔΕΗ για το οριστικό κλείσιμο τους.

Τι αλλάζει από μεθαύριο 1η Ιουλίου; Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία τους 2010 για τους βιομηχανικούς ρύπους, τα κράτη μέλη και οι φορείς εκμετάλλευσης συγκεκριμένων ρυπογόνων μηχανών καύσης θα έπρεπε το 2013 να γνωστοποιήσουν τα σχέδια μετάβασης σε χαμηλότερες εκπομπές αέριων ρύπων. Η ΔΕΗ τότε είχε προτείνει την ένταξη των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.500 ώρες, ενώ για τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου είχε προτείνει επενδύσεις για τον περιορισμό των ρύπων.

Η καταληκτική προθεσμία για τη μείωση των αέριων ρύπων ήταν η 30η Ιουνίου του 2020.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε το ΚΙΝΑΛ την περασμένη Πέμπτη με αφορμή την περιοδεία της προέδρου Φώφης Γεννηματά στη Δυτ. Μακεδονία, οι τέσσερις προαναφερόμενες μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στην Κοζάνη από την 1η Ιουλίου θα λειτουργούν εκτός των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων. Στις συγκεκριμένες μονάδες, έγιναν επενδύσεις για ξηρή αποθείωση, χωρίς ωστόσο η τεχνική αυτή να αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα μείωσης των αέριων ρύπων. Η προθεσμία λοιπόν για την επίτευξη των στόχων της οδηγίας του 2010 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2020 και συνεπώς οι μονάδες αυτές τίθενται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 1.500 ωρών ανά έτος η κάθε μία. Κι αυτό επειδή χρησιμεύουν για τηλεθέρμανσης. Σημειώνεται ότι οι μονάδες που χρησιμεύουν και για την τηλεθέρμανση μπορούν να λειτουργούν μόνο για την κάλυψη αυτής της ανάγκης έως το 2022.

Όπως όλα δείχνουν ουσιαστικά οι τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα είναι διαθέσιμες μόνο το χειμώνα. Και με βάση τη νέα επιχειρησιακή στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση της δημόσιας εταιρίας ουσιαστικά δεν θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, η απόσυρση και για αυτές ξεκίνησε πολύ πιο πρόωρα.

Σε αντίθεση με τις Ι,ΙΙ,ΙΙΙ και IV, στη μονάδα V του Αγ. Δημητρίου ολοκληρώνεται η επένδυση της υγρής αποθείωσης, η οποία της δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας πληρώντας τους όρους για τις εκπομπές αέριων ρύπων.

 

 

29 Iουνίου 2020

energypress