ΔΕΗ: Αυτό είναι το σχέδιο για μονάδα καύσης αποβλήτων – Επένδυση €340 εκατ.
Θα λειτουργήσει το 2025 και θα αποδίδει σε ετήσια βάση λειτουργικά κέρδη 30 εκατ. ευρώ
Το σχέδιο επέκτασης της ΔΕΗ στην διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποκαλύπτει το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στους επενδυτές στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η ΔΕΗ σχεδιάζει να θεμελιώσει την νέα μονάδα το 2023 με στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2025, επενδύοντας συνολικά κεφάλαια ύψους 340 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 170 εκατ. εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό.
Η νέα μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης που είναι και η πρώτη που ανακοινώνεται στην Ελλάδα θα είναι ισχύος 56 MW. Ανάλογα σχέδια επεξεργάζονται και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας εξαιτίας όμως της κυβερνητικής αμηχανίας που προκαλεί η καύση απορριμμάτων και των τοπικών αντιδράσεων, τα σχέδια αυτά έχουν μετακινηθεί προς τα πίσω.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Πρόσφατα ωστόσο ανακοινώθηκε η συνεργασία της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την από κοινού διεκδίκηση των τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που προωθούνται με ΣΔΙΤ. Η τσιμεντοβιομηχανία είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις που αξιοποιεί ήδη το υπόλειμμα των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας.
Aν και η ΔΕΗ αποφεύγει να αποκαλύψει την περιοχή που θα χωροθετηθεί το νέο έργο, πιθανολογείται ότι οι νέες εγκαταστάσεις σχεδιάζονται στη Δυτική Μακεδονία, στις πρώην λιγνιτικές περιοχές οι οποίες διαθέτουν και όλες τις υποδομές διασύνδεσης. Στο παρελθόν πάντως είχε ακουστεί ότι υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για αξιοποίηση των τεχνολογιών της κυκλικής οικονομίας και στις εγκαταστάσεις της στο Λαύριο.
Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο business plan η μονάδα θα έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει μελλοντικά τη θέρμανση κτηρίων επιλύοντας με τον τρόπο αυτό και ένα από τα προβλήματα της απολιγνητιοποίησης που συνδέονται με τα ζητήματα τηλεθέρμανσης.
Η μονάδα της ΔΕΗ που θα καίει το υπόλειμμα από την μηχανική επεξεργασία των αποβλήτων (RDF/SRF) θα έχει εγκατεστημένη ισχύ περίπου 56 MW και θα παράγει περίπου 360 GWh ετησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ υπολογίζεται να έχει σε ετήσια βάση από το 2026 λειτουργικά κέρδη 30 εκατ. ευρώ.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα προστεθούν νέες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4,9 GW, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι μονάδες αποθήκευσης.
Η ΔΕΗ βρίσκεται στο τελικό στάδιο προκήρυξης διαγωνισμού για ένα νέο φωτοβολταϊκό 65 MW στη Δυτική Μακεδονία, ενώ προετοιμάζει διαγωνισμούς για αιολικό 70 MW στη Βόρεια Ελλάδα, φωτοβολταϊκό 500 MW σε Πτολεμαΐδα καθώς και για άλλα 1.500 MW Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Μεγαλόπολη.
4 Νοεμβρίου 2021
newmoney