Brookfield: Ιστορική επενδυτική ευκαιρία η ενεργειακή μετάβαση

17 12 2021 | 07:53

Το fund των 650 δισ. δολ. εκτιμά ότι οι αναγκαίες επενδύσεις με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια

 

Οι επενδυτές έχουν μπροστά τους μια ιστορική ευκαιρία να βάλουν τα χρήματά τους σε περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένης της παγκόσμιας συναίνεσης που υπάρχει τώρα γύρω από την επείγουσα ανάγκη για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με την Brookfield Asset Management Inc.

«Η ευκαιρία της αγοράς είναι πραγματικά τεράστια», δήλωσε χθες στο Bloomberg Sustainable Business Summit, ο Connor Teskey, Διευθύνων Σύμβουλος για τις ΑΠΕ και συνεπικεφαλής των επενδύσεων μετάβασης στο Brookfield.

Η μετάβαση από τις παλαιές σε νέες μορφές ενέργειας κάνει τους επενδυτές παντού να στοιχηματίζουν ποιες τεχνολογίες θα αναδειχθούν ως κυρίαρχες σε μια εποχή αφιερωμένη στην εξάλειψη των υδρογονανθράκων και στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι εκτιμήσεις για το πόσα χρειάζονται για την εξάλειψη των αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες τρεις δεκαετίες κυμαίνονται από 100 έως 150 τρισεκατομμύρια δολάρια.

 

«Η πλειοψηφία από αυτά θα χρειαστεί να προέλθει από ιδιωτικά κεφάλαια», είπε ο Teskey. «Οι ισολογισμοί μιας κυβέρνησης απλά δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το επίπεδο επενδύσεων. Αλλά οι ιδιωτικές αγορές μπορούν απολύτως» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Brookfield, η οποία διαχειρίζεται 650 δισεκατομμύρια δολάρια, προσέλαβε τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, πέρυσι για να ενισχύσει τις ESG επενδύσεις της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι αναμένει τώρα να συγκεντρώσει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια για το νέο impact fund, υπερβαίνοντας μια προηγούμενη πρόβλεψη για 12,5 δις δολάρια.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Bruce Flatt δήλωσε την Τετάρτη ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε «θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο», αλλά η εταιρεία περιόρισε το μέγεθος του αμοιβαίου κεφαλαίου, υποδεικνύοντας «το ενδιαφέρον για επενδύσεις μετάβασης».

 

Υποσχέσεις για το κλίμα

Καθώς η επενδυτική φιλοσοφία αλλάζει, οι παγκόσμιες τράπεζες προσπαθούν επίσης να δείξουν στους μετόχους ότι υιοθετούν πιο φιλικά προς το κλίμα επιχειρηματικά μοντέλα, αν και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ορισμένες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.

Η Wells Fargo & Co. είναι μεταξύ των τραπεζών των ΗΠΑ που έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Προς το παρόν, όμως κατατάσσεται ως ο μεγαλύτερος πάροχος δανείων σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στα τέλη του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Εργαζόμαστε σε όλη την επιχείρηση για να ενσωματώσουμε πραγματικά την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα στην κουλτούρα της», δήλωσε η Mary Wenzel, επικεφαλής αειφορίας και ενσωμάτωσης ESG της Wells Fargo, μιλώντας στο συνέδριο του Bloomberg. Στόχος είναι να γίνουμε «ηγετική φωνή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε για την ανάπτυξη λύσεων για την κλιματική αλλαγή», είπε. Ως παράδειγμα, ο Wenzel ανέφερε ότι η Wells Fargo είχε δημιουργήσει μια ομάδα ενεργειακής μετάβασης για να συνεργαστεί με πελάτες της.

1