Βουτιά κατά 44% της τιμής χονδρεμπορικής ρεύματος σε τρεις ημέρες – Διπλασιάστηκε η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ

Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021 επέστρεψε χθες η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήταν στην αγορά της επόμενης ημέρας στα 166,12 ευρώ/MWh έχοντας βουτήξει κατά 44% σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη 13 του μηνός. Τότε ήταν στα 298,97 ευρώ/MWh και μέχρι χθες η μείωση ξεπέρασε τα 132 ευρώ/MWh.

Η πτώση, στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα αποδίδεται σε δύο λόγους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΑΔΜΗΕ. Αφενός στον διπλασιασμό της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη της ζήτησης και αφετέρου στη μείωση της κατανάλωσης που σημειώνεται τα Σαββατοκύριακα.

Έτσι στις 13 Οκτωβρίου οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά αντιπροσώπευαν το 34,4% της ενέργειας, ενώ χθες στις 16 άγγιξαν το 68%. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσουν θεαματικά οι θερμικές μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο αντιστοιχούσε χθες αντιστοιχούσε μόλις στο 8,55% και ο λιγνίτης στο 4,74% του ενεργειακού μίγματος, όταν στις 13 Οκτωβρίου τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν στο 31,42% και 8,83%.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, σύμφωνα με υπολογισμούς επί των στοιχείων του ΑΔΜΗΕ, αυτή υποχώρησε κατά περίπου 20% στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως χθες στη διάρκεια των ωρών 12 με 3 το μεσημέρι η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στο σύστημα έφτασε ακόμη και στο 83%.