“Blue Economy Forum 2022: Οι μεγάλες προοπτικές της “Γαλάζιας” Οικονομίας για την Ελλάδα” Βιώσιμες Μεταφορές, Τρόφιμα από τη Θάλασσα και Γαλάζιες Τεχνολογίες

24 02 2022 | 10:27

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2o Blue Economy Forum με θέμα τις μεγάλες προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας για την Ελλάδα. Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας και των βάσεων που θέτουν για την επίτευξη των στόχων της ανάκαμψης.
 
Συγκεκριμένα, έγινε συζήτηση για την πολιτική που ακολουθείται για την προστασία των Ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για την ανάδειξη των γαλάζιων και πράσινων πρωτοβουλιών για την Μεσόγειο, την κλιματική διπλωματία, για την βιώσιμη διαχείριση στους λιμένες και τις μεταφορές καθώς και για τις βιώσιμες μεταφορές και τη ναυτιλία. Ακόμα, στην ατζέντα βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις υδατοκαλλιέργειες και την αλιεία, η θαλάσσια ρύπανση από το πλαστικό και η ανάπτυξη νέων γαλάζιων τεχνολογιών. Τέλος, το συνέδριο εστίασε στη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι γαλάζιες επενδύσεις και η περίπτωση της Ελλάδας, η ανανεώσιμη ενέργεια από θαλάσσιες πηγές, η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, των μαρινών και της παράκτιας οικονομίας με έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά για το μέλλον της εργασίας και τη διάσταση του φύλου στη γαλάζια οικονομία. 
 
 
Συνεδρίες για τις Βιώσιμες Μεταφορές, τα Τρόφιμα από τη Θάλασσα 
και τις Γαλάζιες Τεχνολογίες
 
Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας της Δεκαετίας των Ωκεανών των Ηνωμένων Εθνών, επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη για τις θάλασσες. Ιδιαίτερα, έγινε συζήτηση για τα ζητήματα των βιώσιμων μεταφορών και λιμένων ιδίως αναφορικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους λιμένες και την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, για θέματα εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων, για τις υδατοκαλλιέργειες και την αλιεία,  όπου συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα της βιωσιμότητας της αλιείας και των καλών πρακτικών για την ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς και των εναλλακτικών τροφών από τη θάλασσα. Στη μόλυνση των ωκεανών από το πλαστικό και τον εγγραμματισμό για θαλάσσια θέματα, ιδιαίτερα για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, δύο ζητήματα που θίχθηκαν σχεδόν σε όλες τις συνεδρίες, αναφέρθηκαν διεξοδικά ο Καθηγητής Πινέιρο (UNESCO), η κα. Σ. Λασκαρίδη (Blue Cycle), η κα. Ά. Κοντουδάκη και ο κ. Δ. Καραβέλλας (WWF). H κα. Ά. Κοντουδάκη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε τη διοργάνωση της Ημέρας για τον Εγγραμματισμό για Θαλάσσια Θέματα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θαλασσίων Θεμάτων το Μάιο. 
 1
Έμφαση δόθηκε στις καινοτόμες μεθόδους προστασίας των θαλασσών και στις “γαλάζιες τεχνολογίες”, ιδίως αναφορικά με την χρήση ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα και χαρτογράφησης του βυθού των ωκεανών. Μάλιστα, ο ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Δρ Πέτρος Βαρελίδης, υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να αναπτύξει θαλάσσια οικονομική δραστηριότητα πέραν του τουρισμού και της ναυτιλίας και επισήμανε ότι παρακολουθούμε τις νέες τεχνολογίες παραγωγής ΑΠΕ από την θάλασσα επιδιώκοντας την έγκαιρη ρύθμισή και ωρίμανσή τους. “Στόχος μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ των αντικρουόμενων χρήσεων, ώστε να διασφαλίσουμε τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.