Bloomberg: Σχέδιο για οργανωμένα blackout τον χειμώνα στη Βρετανία

22 08 2022 | 07:43new money newsroom

Σε οργανωμένα blackout για τις επιχειρήσεις, ακόμη και για τα νοικοκυριά, σχεδιάζει να προχωρήσει η Βρετανία τον ερχόμενο χειμώνα, ακόμη και αν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και υπάρχουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο «λογικά δυσμενέστερο σενάριο», η Βρετανία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα ανέρχεται στο 1/6 της ζήτησης κατά τις μέρες αιχμής.

Πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, αναφέρουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί ακόμα και μετά την έκτακτη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σενάριο αυτό αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες κάτω από τον μέσο όρο και οι μειωμένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Νορβηγία και τη Γαλλία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λήψη έκτακτων μέτρων για τέσσερις ημέρες τον Ιανουάριο.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο υπουργείο της Βρετανίας αναφέρει ότι το σενάριο αυτό δεν θεωρείται αναμενόμενο και ότι «τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία μπορούν να έχουν τη βεβαιότητα ότι θα έχουν την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που χρειάζονται».

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το Bloomberg, από όλα τα παραπάνω διαφαίνετια ο δύσκολος χειμώνας που πιθανόν περιμένει τη Λιζ Τρας ή τον Ρίσι Σουνάκ μετά τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία τον επόμενο μήνα.

emc-2