Bloomberg: Η φθηνή αιολική ενέργεια περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξής της

29 01 2023 | 08:05

Οι εταιρείες δεν μπορούν να επενδύσουν στον απαιτούμενο ρυθμό για επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων

Οι ενισχυμένοι άνεμοι των τελευταίων ημερών συνέβαλαν ουσιαστικά στην πτώση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα χάρη στην υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες.

Ωστόσο η χαμηλή τιμή του ρεύματος που παράγεται δεν είναι μόνο φίλος της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας αλλά και σημαντικό πρόβλημα για την ίδια, καθώς πλέον είναι ανεπαρκής για να χρηματοδοτεί την ανάπτυξή της διεθνώς, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Bloomberg.

Όπως τονίζει στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ο Μαντς Νίπερ, επικεφαλής της δανικής Orsted, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, ανησυχεί ότι η ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να επιβραδύνει καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και τα επιτόκια συμπιέζουν τις αποδόσεις και ανατρέπουν την εκτίμηση για συνεχείς επενδύσεις επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών και ιδίως των ακριβών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τα υπεράκτια έργα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολύ μεγαλύτερους στρόβιλους – στο μέγεθος των ουρανοξυστών. Η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν γρήγορα τα υπεράκτια αιολικά πάρκα τους για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους. 

Παραταύτα, ενώ οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τις φιλοδοξίες τους να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, οι εταιρείες που αναμένεται να πραγματοποιήσουν αυτή τη στροφή βρίσκονται υπό οικονομική πίεση.

Τα στελέχη στην αγορά αυτή αρχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Η ανάπτυξη της αγοράς σε ικανό βαθμό ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων και την ικανότητα των εταιρειών αιολικής ενέργειας να έχουν υγιείς αποδόσεις.

Έλλειψη κεφαλαίων, αύξηση κόστους

«Η η έλλειψη κεφαλαίων υπέρ αυτή της μετάβασης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουμε», λέει ο κ. Νίπερ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από τη Δανία.

Αυτή τη στιγμή, αυτός ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα δυσκολεύει από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού χρημάτων για την κατασκευή καθαρών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, συν τον αυξημένο ανταγωνισμό, ενώ στο μέλλον, θα μπορούσε να περιπλέκεται περαιτέρω από τους απροσδόκητους ευρωπαϊκούς φόρους στους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

Καθώς οι τουρμπίνες αυξάνονταν σε μέγεθος, η τιμή της παραγόμενης αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατακόρυφα. Οι κυβερνήσεις περίμεναν ότι αυτή η τροχιά θα συνεχιστεί για πάντα – μια εντύπωση που υποστήριξε και η αγορά της ενέργειας από τον άνεμο – και οι διαγωνισμοί για νέα έργα άρχισαν να ευνοούν τους αιτούντες που θα μπορούσαν να υποσχεθούν χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια τερμάτισαν την πτωτική τάση του κόστους και θέτουν πλέον σε κίνδυνο τη συνεχή ανάπτυξη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απορρόφησης υψηλότερου κόστους. Οι τεράστιες τουρμπίνες που τοποθετούνται στη θάλασσα έχουν μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα λόγω μεγέθους αλλά και πιο αξιόπιστη παραγωγή, αφού οι άνεμοι στη θάλασσα δεν σταματούν σχεδόν ποτέ. Ωστόσο οι ανεμογεννήτριες αυτές είναι και πολύ πιο ακριβές.

Η αύξηση των εξόδων παραγωγής τους, λόγω ακριβότερων πρώτων υλών, αλλά και της μεταφοράς και εγκατάστασής τους, την ώρα που το παραγόμενο προϊόν καθίσταται ολοένα και φθηνότερο, κάνουν ασύμφορη την επένδυση σε νέα αιολικά πάρκα.

Ένα κλασικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο παράγει απόδοση περίπου 1% πάνω από το κόστος του κεφαλαίου, εξηγεί ο κ. Νίπερ. Ένα πολύ καλό έργο μπορεί να φτάσει έως και 3%. Τα υψηλότερα επιτόκια εξαερώνουν τώρα αυτήν την απόδοση και εάν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα δεν αυξηθεί, οι εταιρείες δεν θα μπορούν να επενδύσουν με τον ρυθμό που απαιτείται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, προειδοποιεί το πρακτορείο Bloomberg.

Πηγή: Bloomberg

Φωτ. SHUTTERSTOCK

δ