BayWa r.e.: Προχωρά στην ανάπτυξη του αιολικού πάρκου 54 MW στα Τρίκαλα
Ένα ακόμη έργο του δραστήριου στη χώρα μας γερμανικού ομίλου BayWa r.e εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης μετά την εξασφάλιση τής έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ.
Πρόκειται για το αιολικό πάρκο ισχύος 54 MW, το οποίο θα αναπτυχθεί στην περιοχή των Τρικάλων από τον θυγατρικό βραχίονα της Boreads Wind. Συγκεκριμένα, η σχετική ΑΕΠΟ από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ που εκδόθηκε στις 26 Ιουνίου αφορά το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 54 MW στη θέση “Ξηρόκαμπος” των Δημοτικών Ενοτήτων Μαλακασίου και Χασίων, του Δήμου Μετεώρων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Θεσσαλίας» σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προτάθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και των γνωμοδοτήσεων των Φορέων και Υπηρεσιών.
Φορέας υλοποίησης είναι η Boreads Wind Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. και το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του αιολικού σταθμού και στα συνοδά έργα πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει 9 Ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ισχύος 6 MW έκαστη, τύπου VESTAS V150/6.0 MW με ύψος πυλώνα 125 μέτρα, διάμετρο πτερωτής 150 μέτρα και συνολικό ύψος: 75 + 125 = 200 m.
Στη θέση θεμελίωσης των ανεμογεννητριών θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία ορθογωνικού σχήματος διαστάσεων κατά το δυνατόν 75 m x 50 m και ωφέλιμου εμβαδού 3.750 m2 , ώστε να καθίσταται δυνατή η εναπόθεση των τμημάτων και της ανέγερσης του εξοπλισμού.
Τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του Α/Π αφορούν στην υπόγεια σύνδεση των Α/Γ μεταξύ τους, μέσω της κατασκευής υπόγειας όδευσης γραμμής Μέσης Τάσης (33kV). Η διασύνδεση των Α/Γ θα καταλήγει σε έναν οικίσκο ελέγχου, εντός του γηπέδου του αιολικού σταθμού, εκτιμώμενου εμβαδού 22 m2 . Από τον οικίσκο ελέγχου θα ξεκινάει υπόγειας όδευσης γραμμή Μ.Τ. (33kV) και θα καταλήγει σε νέο υποσταθμό (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης 33/150 kV, ο οποίος θα κατασκευαστεί για την διασύνδεση του ΑΣΠΗΕ στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Στα συνοδά έργα πρόσβασης περιλαμβάνονται η διαμόρφωση τμημάτων της υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης στον αιολικό σταθμό και η διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης για την προσέγγιση στις θέσεις εγκατάστασης κάθε Α/Γ.
Ακόμη, για τη διασύνδεση του έργου με το Ε.Σ.Μ.Η.Ε., θα κατασκευαστεί νέος Υ/Σ 33/150 kV σε κατάλληλο γήπεδο, επιφανείας 10.000 m2 , κάτω από την όδευση της διερχόμενης γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) 150 kV «Ταυρωπός- Πτολεμαίδα».
Η οδοποιία πρόσβασης στις θέσεις εγκατάστασης κάθε Α/Γ θα υλοποιηθεί σε δασική και ημιφυσική έκταση και περιλαμβάνει τη βελτίωση υφιστάμενης εξωτερικής και εσωτερικής οδοποιίας συνολικού μήκους 7.871,47 m και τη διάνοιξη νέας εσωτερικής οδοποιίας συνολικού μήκους 4.278,18 m. Το μήκος της οδοποιίας του έργου, εξωτερικής (6.242,02 m) και εσωτερικής (5.907,63 m) ανέρχεται συνολικά σε 12.149,65 m.
Η συνολική επιφάνεια κατάληψής των έργων οδοποιίας είναι 114.750,19 m2 .
Αναφορικά με τις πλατείες ανέγερσης των εννέα ανεμογεννητριών, η συνολική επιφάνεια επέμβασής τους, μαζί με τον χώρο εγκατάστασης του οικίσκου ελέγχου, ανέρχεται σε 55.014,48 m2.
Ισχυρό χαρτοφυλάκιο
Η Boreads Wind και η Boreads Wind ΙΙ, -με βασικό διαχειριστή τον Managing Director της μητρικής για την Ελλάδα Philipp Alexander Kunze-, συστάθηκαν τον Ιούνιο του 2021 και αποτελούν θυγατρικούς βραχίονες της BayWa r.e., που αναπτύσσει μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων στη χώρα μας. Ο γερμανικός όμιλος εκτός από τα φωτοβολταικά όπου διαθέτει ισχυρή παρουσία μέσω μεγάλων πάρκων (άνω των 1,3 GW έτοιμα και υπό ανάπτυξη), έχει στα σκαριά και νέα έργα αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος άνω των 300 MW, για τις περιοχές της Ροδόπης (Ίασμο και Σάπες), της Θεσσαλίας, της Ξάνθης, της Φθιώτιδας κ.α
Πρόσφατα η BayWa r.e ανακοίνωσε τη διεύρυνση του επιχειρηματικού τομέα BayWa r.e. Solar Systems στην Ελλάδα με την είσοδό της στη διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.
Συνολικά η BayWa r.e. δραστηριοποιείται ενεργά στη χώρα μας από το 2013, με υπηρεσίες σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αλλά και συνεργασία με μεγάλους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους σε Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA).
Ο γερμανικός όμιλος διαθέτει παρουσία σε 30 χώρες, η BayWa r.e. με έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 5 GW, ενώ διαχειρίζεται αντίστοιχα assets περί τα 10,5 GW. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναπτύσσει έργα σε όλο το φάσμα των ΑΠΕ (φωτοβολταικά, αιολικά, υβριδικά, βιοενέργεια κ.α.) ενώ καταγράφει σημαντικές επιδόσεις και στα πλωτά φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, αναπτύσσεται και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
(Αναδημοσίευση από το newmoney.gr)
cover photo:news.b2green.gr