Βάλτε την κλιματική αλλαγή στο χαρτοφυλάκιο σας!

01 09 2021 | 07:55

Το χθεσινό ρεκόρ της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πάνω από τα επίπεδα των 60 ευρώ δείχνει ότι η εποχή υψηλών χρεώσεων σε όσες εταιρείες έχουν σοβαρό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον ήρθε για να μείνει. Η αύξηση των τιμών των ρύπων από τις αρχές του 2017 έχει υπερδεκαπλασιαστεί ακολουθώντας ένα μοντέλο τιμών που οι διορθώσεις είναι μικρές και σύντομες.

Οι θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού επισπεύδοντας τις δράσεις για την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος αλλά και της εκμετάλλευσης αλλαγής των φυσικών πόρων στην παραγωγή. Ήδη προγράμματα μηδενικών εκπομπών (Net –zero) επισπεύδονται ή γίνονται αυστηρότερα επιβάλλοντας και την ανάλογη επενδυτική προσαρμογή των αγορών 

Τον πρώτο λόγο σε αυτή την επενδυτική προσαρμογή έχουν φυσικά οι εταιρείες που βρίσκονται αμιγώς στον κλάδο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, που εκτός από μόδα είναι μια επείγουσα αναγκαιότητα.

Σε δεύτερο χρόνο οι παρελκόμενες δραστηριότητες όπως οι εξειδικευμένες εταιρείες κατασκευής ΑΠΕ, τα καλώδια και οι σωληνώσεις, εταιρίες που δηλαδή που θα υλοποιήσουν ή θα φέρουν το αποτέλεσμα των ΑΠΕ στο σπίτι μας.

Σε τρίτο χρόνο έρχονται οι κλάδοι που οι παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την δραστηριότητα τους ή την ζήτηση των προϊόντων τους: Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα αυξήσει τη ζήτηση σε νερό, αναψυκτικά, αρδευτικό εξοπλισμό, κλιματισμό, ψύξη κλπ.

Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή πρόοδο στην εγκατάσταση ΑΠΕ οι οποίες στο τέλος Ιουνίου ανέρχονταν σε 7,8GW. Συγκεκριμένα από το εγκατεστημένο δυναμικό, 4049MW αφορούν αιολικά πάρκα, 246ΜW υδροηλεκτρικά, 105ΜW βιομάζα, 3065ΜW φωτοβολταϊκά και 352MW φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα σε στέγες.

Στο Χρηματιστήριο υπάρχουν εταιρίες αμιγώς τοποθετημένες σε ΑΠΕ (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος ΔΕΛΤΑ Τεχνική) ή ως δευτερεύουσες δραστηριότητες (ABAΞ, Ελλακτωρ, Ιntrakat Επίλεκτος, Ευρωπαϊκή Πίστη, Quest Εnergy Βιοκαρπέτ, Πλαστικά Κρήτης, Έλαστρον, Δομική Κρήτης, Κλουκίνας, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Γενική Εµπορίου & Βιοµηχανίας, και Ικτίνος Μάρµαρα).

Η μετάβαση σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό αποτύπωμα περιλαμβάνει ακόμα αναπτύξεις ΑΠΕ από τις ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια σε μια προσπάθεια να ισοσκελιστούν οι εκπομπές ρύπων από την καύση υδρογονανθράκων. Υπάρχει επομένως ένα λαμπρό πεδίο επιλογών από εταιρείες που είτε έχουν ήδη το πλεονέκτημα ενός σοβαρού δυναμικού, είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. 

Δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να δούμε και μεταφορικές εταιρίες να μπαίνουν στη διαδικασία ανάπτυξης ΑΠΕ, αφού η ηλεκτροκίνηση δεν έχει βρει ακόμα λύσεις δραστικής μείωσης των ρύπων στην ακτοπλοΐα ή τις αεροπορικές εταιρείες. Δεν είναι μακριά ο καιρός που μια βιομηχανική εταιρεία που δεν θα πιάνει τα όρια συγκεκριμένων εκπομπών δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει.

Όχι μόνο λόγω του κόστους, αλλά και από την καταναλωτική συνείδηση που καλλιεργείται συστηματικά για όσες εταιρείες δεν πληρούν τις νέες κλιματικές προϋποθέσεις λειτουργίας. Και τότε οι εταιρείες αυτές θα έχουν δύο επιλογές: Ή να κλείσουν ή να εξαγοράσουν κάποιο μεγάλο παραγωγό στις ΑΠΕ.

(του Μάνου Χατζηδάκη, liberal.gr)

 

 

 

31 Αυγούστου 2021