Αυξάνουν τα Μεγαβάτ ΑΠΕ που θα βγούν σε διαγωνισμούς με το νέο σχήμα στήριξης – Επεκτείνονται μέχρι το 2025 οι δημοπρασίες

Στην τελική φάση βρίσκονται οι συνεννοήσεις του ΥΠΕΝ με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, προκειμένου να κοινοποιηθεί επίσημα το νέο σχήμα στήριξης των ΑΠΕ στη χώρα μας, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στη συνέχιση των διαγωνιστικών διαδικασιών μέσω των οποίων οι επενδυτές αιολικών και φωτοβολταϊκών «κλειδώνουν» τιμές απορρόφησης του παραγόμενου ρεύματος για 20 χρόνια.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι το νέο σχήμα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες που είχε κάνει ο τότε υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, όχι μόνον ως προς τον αριθμό των δημοπρασιών και την δημοπρατούμενη ισχύ, αλλά και όσον αφορά τη συνολικότερη φιλοσοφία.

Δεδομένου ότι η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, με βάση τους υψηλότερους στόχους της Ε.Ε., θα προβλέπει την εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ, αλλά και υπό το φως του υψηλού ανταγωνισμού και των πολύ χαμηλών τιμών που σημειώθηκαν στους τελευταίους διαγωνισμούς, η  ηγεσία του ΥΠΕΝ φαίνεται ότι έχει δώσει την κατεύθυνση του να μην προσπαθήσει να περιορίσει τα Μεγαβάτ που θα «περάσουν» από διαγωνισμούς, αλλά να αυξηθούν οι δημοπρατούμενες ποσότητες στο νέο σχήμα και να μείνει στην ευχέρεια της χώρας ο τελικός καθορισμός των ποσοτήτων, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει η δέσμευση που υπήρχε στην αρχική ελληνική πρόταση για 6 διαγωνισμούς των 350 Μεγαβάτ (συνολικά 2,1 Γιγαβάτ) αλλά υπάρχει αναφορά για τουλάχιστον 3 Γιγαβάτ. Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη για ειδικούς γεωγραφικούς διαγωνισμούς για περιοχές όπως η Κρήτη, η Εύβοια και οι Κυκλάδες, αλλά και για ειδικές διαδικασίες για μικρά φωτοβολταϊκά.

Σημαντικό είναι επίσης ότι η χρονική διάρκεια στην οποία θα «ξεδιπλωθούν» οι διαγωνιστικές διαδικασίες δεν περιορίζεται μέχρι το 2023 όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά αντίθετα αξιοποιείται το συνολικό περιθώριο που δίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. και επεκτείνεται μέχρι και το 2025.

Οι διαγωνισμοί που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου σχήματος μέχρι το 2025 θα είναι κοινοί (θα συμμετέχουν δηλαδή από κοινού φωτοβολταϊκά και αιολικά, με την πρόβλεψη όμως ότι τα αιολικά θα «παίρνουν» τουλάχιστον το 30% της κάθε δημοπρασίας. Για την τιμή εκκίνησης κάθε δημοπρασίας θα αποφασίζει η χώρα με κατοπινές αποφάσεις της.

Η πιο «ευρύχωρη» αντίληψη που έχει πλέον το ΥΠΕΝ όσον αφορά τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς, μαζί με το μηχανισμό στήριξης των πράσινων PPAs που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά, εκτιμάται ότι δημιουργεί ικανή «ορατότητα» για τους επενδυτές ΑΠΕ, κυρίως διότι δημιουργεί προϋποθέσεις εξασφάλισης χρηματοδότησης των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, που είναι και το κρίσιμο διακύβευμα.

Εάν δεν υπάρξει κάποια "έκπληξη" στην εξέλιξη της διαδικασίας έγκρισης του νέου σχήματος από την Ε.Ε., ο πρώτος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021.

 

 

 

23 Iουλίου 2021

energypress