Ασυνήθιστα ζεστός προβλέπεται και ο Σεπτέμβριος στην Ευρώπη – Πώς οι καύσωνες θα καθορίσουν τις ενεργειακές τιμές του χειμώνα
Μετά από ένα καλοκαίρι με κύματα καύσωνα και ξηρασία, που έπληξαν κυρίως τις νότιες και νοτιοανατολικές χώρες, η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν ασυνήθιστα ζεστό Σεπτέμβριο, και αυτό αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στην αγορά ενέργειας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Atmospheric G2, τα οποία παραθέτει το Bloomberg, οι θερμοκρασίες στην ηπειρωτική χώρα προβλέπεται να κυμανθούν από 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο 30 ετών για τις αρχές του μήνα. Η Νότια Γερμανία, τα Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Βαλτική θα είναι ιδιαίτερα ζεστά, δήλωσε ο Matthew Dross, μετεωρολόγος της Maxar Technologies Inc.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη επεκτείνει τη ζέστη του καλοκαιριού μέχρι τον Σεπτέμβριο και ακόμη και τον Οκτώβριο στην Ευρώπη. Αυτό αυξάνει την απειλή από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, βίαιες καταιγίδες και πυρκαγιές, αλλά ηπιότερες συνθήκες θα μπορούσαν επίσης να καθυστερήσουν την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, επαναλαμβάνοντας το σενάριο του 2023.
Καθοριστικός μήνας για τις τιμές
Ο Σεπτέμβριος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους traders της ενέργειας, καθώς τα συμβόλαια για την περίοδο θέρμανσης διαπραγματεύονται στο τέλος του μήνα. Η αυξανόμενη ζήτηση ψύξης ώθησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ρεκόρ στην Ιταλία τον Αύγουστο, αλλά ο χειμώνας αναμένεται να προσφέρει μια ακόμα μεγαλύτερη δοκιμασία για την ευρύτερη περιοχή.
Οι συνθήκες ξηρασίας θα επεκταθούν επίσης έως τον Σεπτέμβριο σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της Ιβηρικής, των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον Jason Nicholls, μετεωρολόγο της AccuWeather Inc.
Πέρα από τα μέσα του μήνα, οι προοπτικές είναι αβέβαιες καθώς θα εξαρτηθούν από την επιρροή ενός θερμού Ατλαντικού Ωκεανού και μιας αναδυόμενης La Niña, είπε ο Maxar. Οι θερμοκρασίες του Ατλαντικού είναι κοντά σε υψηλά ρεκόρ εδώ και αρκετούς μήνες, και ιστορικά αυτό έχει ζεστάνει την Ευρώπη τον Σεπτέμβριο.
Τα απομεινάρια των τροπικών συστημάτων θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν «μπαλαντέρ για τον Σεπτέμβριο», πλήττοντας πιθανώς το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιβηρία με ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, δήλωσε ο Nicholls στο AccuWeather.
Οι τιμές spot
Αλλά και οι ευρωπαϊκές τιμές spot πιθανότατα θα παραμείνουν κοντά στα υψηλά πολλών μηνών τις επόμενες 10 ημέρες λόγω του καύσωνα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Montelnews.com, οι θερμοκρασίες προβλέπεται ότι θα παραμείνουν σημαντικά πάνω από το μέσο όρο σε πολλές περιοχές της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ανατολικής Ευρώπης.
Τις επόμενες ημέρες «οι παρατεταμένοι καύσωνες θα συνεχιστούν σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των νότιων ζωνών, με κορυφές έως και 37-38 βαθμούς Κελσίου», ο Λορέντζο Τέντιτσι με την ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία Il Meteo.
Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές της επόμενης ημέρας στην Ισπανία έφτασαν ήδη στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ενώ αυτές στη Γαλλία έφθασαν σε υψηλό σχεδόν οκτώ μηνών και στην Ιταλία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2023.
Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύθηκε σε υψηλό 10 εβδομάδων, με την βαλκανική ενέργεια να φτάνει επίσης σε υψηλά επίπεδα.
Ο συνδυασμός του ζεστού καιρού – που αυξάνει τη ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό – και της σχετικά χαμηλής τροφοδοσίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος θα πρέπει να κρατήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς.
«Αν η ζέστη συνεχίσει να αυξάνεται, σίγουρα θα αυξηθούν και οι τιμές», είπε ένας trader στη Montel.
«Οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου συνήθως οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση ισχύος για κλιματισμό, μια τάση που εξακολουθεί να αυξάνεται, και αυτό αντανακλάται στις υψηλότερες μελλοντικές τιμές στην μελλοντική καμπύλη», δήλωσε ο Hans Van Cleef, επικεφαλής ενέργειας στη σύμβουλο PZ Energy Research στην Ολλανδία.
Διακοπές, περιορισμοί στο δίκτυο
Οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη θα είναι περίπου 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το μέσο όρο για την περίοδο την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό, σε συνδυασμό με διακοπές εγκαταστάσεων, περιορισμούς στο δίκτυο και έκθεση σε διαφορετικές μορφές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών, ηλιακών και πυρηνικών, έχει οδηγήσει σε ένα περίπλοκο τοπίο πιέσεων τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η κατάσταση για μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα ομαλοποιηθεί μόνο μετά τις 8 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Ραφαέλε Σαλέρνο, αναλυτής της Meteo Expert.
«Αυτή η θερμική ανωμαλία θα επηρεάσει πολλές ευρωπαϊκές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών και ανατολικών, αν και θα είναι λιγότερο έντονη στην Ιβηρική Χερσόνησο, όπου οι τιμές θα πλησιάσουν τον μέσο όρο για εκείνη την εποχή του χρόνου, ξεκινώντας περίπου στις 5-6 Σεπτεμβρίου».
«Οι ανοδικές επιπτώσεις του καύσωνα κυριαρχούν», σχολιάζει από την πλευρά του ο Αλμπέρτο Ρίτσι, ερευνητής στο ECFR Rome. «Ενώ η θερμότητα ρεκόρ αυξάνει τη ζήτηση, ειδικά κατά τις καθημερινές αιχμές, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παραμένουν σχετικά χαμηλές και η καλή απόδοση των φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών».
Η συντήρηση στη Νορβηγία
Ένας άλλος σημαντικός καταλύτης για την αγορά ενέργειας είναι και η ετήσια συντήρηση σε αρκετές νορβηγικές εγκαταστάσεις υποδομής φυσικού αερίου, η οποία περιόρισε την προσφορά και ήδη αντανακλάται στην Ευρώπη. Το TTF στον ολλανδικό κόμβο κινείται στα επίπεδα των 39-40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).
Σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, το εργοστάσιο στο Kollsnes έχει συνεχή μείωση δυναμικότητας 18 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων/ημέρα (mcm/d) έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από μείωση 61 mcm/d για δύο ημέρες έως τις 4 Σεπτεμβρίου.
«Οι ροές μέσω Νορβηγίας μειώθηκαν κατά 24 εκ. εκατ./ημέρα καθώς ο κατακλυσμός των πολυαναμενόμενων προγραμματισμένων συντηρήσεων είναι μπροστά μας», δήλωσε ο αναλυτής της LSEG Tim Crum.
Ο εφοδιασμός φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας παρέμεινε σταθερός.
Η ανησυχίες για τα αποθέματα
Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές υπόγειες αποθήκες αερίου είναι πάνω από 90% γεμάτες, αν και η περίοδος θέρμανσης απέχει ακόμη περισσότερο από δύο μήνες. Πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό επίπεδο αποθεμάτων, αλλά τα περισσότερα από αυτά παραμένουν από τον περασμένο χειμώνα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Και φέτος υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία.
Μεταξύ άλλων, ενώ πέρυσι υπήρχαν πλοία γεμάτα υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στα ανοικτά των ευρωπαϊκών ακτών ως απόθεμα, φέτος η ΕΕ δεν έχει τόσο μεγάλο απόθεμα, καθώς οι αποστολές μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% το καλοκαίρι λόγω της κρίσης στην Ασία. Επιπλέον, η συμφωνία για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών εδαφών στην Ευρώπη λήγει το 2025 και το Κίεβο δεν θα την ανανεώσει. Χωρίς καύσιμα από τη Ρωσία, το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, θα γίνει ιδιαίτερα οξύ.