Αποθήκευση ενέργειας: Οξύνεται ο ανταγωνισμός για τα αντλησιοταμιευτικά έργα – Το «Hollow – Mountain» της Σκωτίας και τι σηματοδοτεί στο πλαίσιο ενίσχυσης

Δυναμικά μπαίνουν και άλλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα της αποθήκευσης και συγκεκριμένα στην τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης. 

Την ίδια στιγμή νέα αντίστοιχα μεγάλα έργα στην ευρωπαϊκή αγορά ετοιμάζονται να αναπτυχθούν με πιο πρόσφατο το Hollow Mountain στη Σκωτία που θα κατασκευάσει ο όμιλος Drax στον ηλεκτρικό σταθμό Cruachan. 

Η ανάγκη για διασφάλιση φθηνής και καθαρής ενέργειας μέσω των ΑΠΕ φέρνει πιο δυναμικά στο προσκήνιο τη σημασία της ανάπτυξης μονάδων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Οι σταθμοί αντλησιοταμίευσης είναι τέτοια έργα και σε σχέση με τις βιομηχανικές μπαταρίες δημιουργούν μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Οι επενδύσεις σε αντλησιοταμιευτικά έργα δημιουργούν πολλαπλές θέσεις εργασίας και τονώνουν τις τοποικές οικονομίας. Παράλληλα, η μορφή των έργων αυτών είναι ικανή να δημιουργήσει και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός.

Στην ελληνική αγορά μετά το μεγάλο αντλησιοταμιευτικό ισχύος 680 MW που κατασκευάζεται στην Αμφιλοχία από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και άλλοι όμιλοι ετοιμάζονται να μπουν με νέα έργα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Όπως έχει γράψει το energypress, η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναπτύξει πέντε αντλησιοταμιευτικά έργα, συνολικής ισχύος 1.407 Μεγαβάτ. Τα έργα πρόκειται να προστεθούν στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης σε μονάδες αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 696 Μεγαβάτ.

Έτσι, θα συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών για αποθήκευση μεγάλης διάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας, που θα δημιουργηθούν στο σύστημα με την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Η επένδυση για την υλοποίηση των πέντε έργων αναμένεται να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ. 

Η πρώτη μονάδα αντλησιοταμίευσης, ισχύος 148 MW, σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στο ορυχείο της Καρδιάς. Για τα τέσσερα υπόλοιπα έργα, η ΔΕΗ κατέθεσε αιτήσεις για άδειες αποθήκευσης στον κύκλο του Ιουνίου. Τα δύο μεγαλύτερης ισχύος έργα, 460 Μεγαβάτ το καθένα, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη λίμνη Βεγορίτιδα και στη Σφηκιά – με το δεύτερο να αποτελεί ξεχωριστό έργο από την υφιστάμενη μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στην ίδια περιοχή. 

Οι υπόλοιποι δύο σταθμοί προορίζονται να κατασκευασθούν σε πρώην λιγνιτωρυχεία. Ο ένας (ισχύος 183 Μεγαβάτ) στη Μεγαλόπολη και ο άλλος στο ορυχείο Μαυροπηγής. 

Η περίπτωση της Σκωτίας

Ωστόσο, προκειμένου η αντλησιοταμίευση να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί στην αυτονομία, ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος μίας χώρας, πρέπει να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη τέτοιων έργων. Χαρακτηριστικό και πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το έργο αντλησιοταμίευσης Hollow-Mountain στη Σκωτία. Ο όμιλος Drax ανακοίνωσε ότι του δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή μιας νέας υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στον υπάρχοντα ηλεκτρικό σταθμό του Cruachan, η οποία θα κατασκευαστεί στην πλαγιά ενός βουνού. Η νέα εγκατάσταση θα υπερδιπλασιάσει την τρέχουσα ισχύ 440 MW του εργοστασίου, το οποίο είναι χτισμένο στην πλαγιά του βουνού Ben Cruachan στο Argyl. 

Ενώ όμως η κυβέρνηση της Σκωτίας έδωσε το πράσινο φως, ο κατασκευαστής κρίνει πως χρειάζονται αλλαγές σε επίπεδο Ηνωμένου Βασιλείου για να προωθηθούν περαιτέρω αντίστοιχα έργα. Ο κ. Will Gardiner, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Drax, δήλωσε πως «η επέκταση απαιτεί έναν ενημερωμένο μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης» από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η τρέχουσα απουσία πλαισίου για τεχνολογίες αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας, και μεγάλης διάρκειας, είχε ως αποτέλεσμα να μην κατασκευάζονται νέα εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1984, παρά τον κρίσιμο ρόλο τους στη διαδικασία απανθρακοποίησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, επισκεπτόμενος το εργοστάσιο, ο Πρωθυπουργός της Σκωτίας Humza Yousaf δήλωσε πως η υδροηλεκτρική ενέργεια έχει «πραγματικές δυνατότητες ώστε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και να συμβάλει στη διασφάλιση μιας ανθεκτικής και ασφαλούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η επέκταση θα ενίσχυε την ενεργειακή ασφάλεια παρέχοντας την τόσο αναγκαία ανθεκτικότητα στο σύστημα».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας θα συνεχίσει να παροτρύνει τον ομόλογό της στο Ηνωμένο Βασίλειο να παράσχει έναν «κατάλληλο μηχανισμό αγοράς για υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δυνατότητες για υδροηλεκτρική ενέργεια αξιοποιούνται στο έπακρο». Ο όμιλος Drax ισχυρίζεται πως, «με τη σωστή υποστήριξη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2030.

 

 

 

σ