Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: το πρόγραμμα, η επιδότηση-οι προϋποθέσεις

26 01 2022 | 08:06

Προ των πυλών είναι το νέο πρόγραμμα που θα τρέξει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά το πρόγραμμα επιδότησης για την απόσυρση και ανακύκλωση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών. Ποιο είναι το σχέδιο για τα είδη των επιδοτούμενων συσκευών, το ύψος της επιδότησης αλλά και τα κριτήρια των επιλέξιμων νοικοκυριών τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 και πιθανότερα στα μέσα της Άνοιξης θα τρέξει το πρόγραμμα επιδότησης για την ανακύκλωση των παλιών συσκευών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη, ο οδηγός του προγράμματος είναι σχεδόν έτοιμος και η επιδότηση είναι πολύ πιθανό να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να υπάρξει προτεραιοποίηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Ωστόσο, διαφαίνεται ότι δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα απευθύνεται σε λίγους. Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Σκρέκας, στόχος είναι «να μπορέσουν όλα τα σπίτια να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».

Ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα προέλθει από πόρους του ΕΣΠΑ και θα κυμανθεί μεταξύ 50 έως 100 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ, το πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει φέτος, αλλά θα έχει διάρκεια, καθώς όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται η χρηματοδότησή του.

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές θα είναι επιλέξιμες

Η τελική απόφαση για τα είδη των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών των οποίων η απόσυρση θα επιδοτείται ακόμη δεν έχει ληφθεί, ωστόσο σύμφωνα με το ΥΠΕΝ έχει κλείσει η επιλογή δύο τύπων συσκευών που θα είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα. Πρώτον τα κλιματιστικά, τα  οποία λειτουργούν πια εκτός από το καλοκαίρι  για την παραγωγή θέρμανσης, οπότε και υπάρχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις. Και δεύτερον τα ψυγεία και καταψύκτες, δύο ηλεκτρικές συσκευές επίσης εξαιρετικά ενεργοβόρες που βρίσκονται σε μόνιμη λειτουργία. Συζητείται επίσης, οι κατακαταναλωτές που διαθέτουν κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες από τις δεκαετίες του 1990 ή του 2000 θα έχουν προτεραιότητα στην επιδότηση έναντι εκείνων που κατέχουν πιο καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές.

Μελέτη του ΥΠΕΝ

Σύμφωνα με μελέτη του ΥΠΕΝ οι ηλεκτρικές συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από ό,τι οι σύγχρονες, ενώ ταυτόχρονα δεν αποδίδουν, δημιουργώντας πρόβλημα στα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι παλιές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν διάφοροι πολίτες ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, σε πολυκατοικίες μάλιστα που δεν βάζουν πια πετρέλαιο, έχοντας ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται στα ύψη. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που ενώ διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία ο πέλεκυς παραμένει μεγάλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύστημα βαθμολόγησης στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α, υπάρχουν ακόμα οι Β, C, D, Ε, F, G. Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα/Α), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στη χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο κόκκινο χρώμα/G). Για μερικές συσκευές, οι κλάσεις Α+ εξακολουθούν να απεικονίζονται στην ετικέτα, αλλά θα αφαιρεθούν σύντομα για να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Το ύψος της επιδότησης

Το θέμα της επιδότησης παραμένει επίσης ανοιχτό, καθώς ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το τελικό ύψος. Η πιθανότερη εκδοχή είναι επιδότηση να ανέλθει στο 40%, επί της δαπάνης προμήθειας ενώ στο σχεδιασμό υπάρχει και η θέσπιση πλαφόν για κάθε νοικοκυριό με το ταβάνι της χρηματοδότησης να ανέρχεται στα 500 με 600 ευρώ

Πότε θα ξεκινήσει

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει το πρόγραμμα, είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι δικαιούχοι του προγράμματος θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για τη συμμετοχή τους σε αυτό και θα λαμβάνουν την έγκριση ώστε στη συνέχεια να προχωρούν στην αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Η χρονική στιγμή έναρξης έχει τοποθετηθεί την ερχόμενη Άνοιξη.

1