Αποκτήστε περισσότερες βιώσιμες επιλογές με τη Google

07 10 2021 | 09:35

H κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον μια μακρινή απειλή - αντίθετα, γίνεται όλο και πιο τοπική και προσωπική. Παντού στον κόσμο, τεράστιες πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να επηρεάζουν την υγεία μας, τις οικονομίες μας και το κοινό μέλλον μας στον πλανήτη. Για να ανταποκριθούμε σ’ αυτές τις απαιτητικές προκλήσεις χρειαζόμαστε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Γι’ αυτό και πέρσι δεσμευτήκαμε να αναλάβουμε τολμηρές δράσεις προκειμένου, μέχρι το 2030, τα κέντρα δεδομένων μας και οι εγκαταστάσεις μας να λειτουργούν με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Google. 

Πλέον, δεν είναι μόνο οι εταιρείες που ρωτούν τι περισσότερο μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τον πλανήτη - είναι όλο περισσότεροι και οι άνθρωποι που θέτουν, ατομικά, την ίδια ερώτηση. Τα τελευταία τρία χρόνια οι αναζητήσεις για ‘ηλεκτρικά αυτοκίνητα’ διπλασιάστηκαν, ενώ και οι άνθρωποι που αναζητούν ‘ξενοδοχεία φιλικά προς το περιβάλλον’ είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Πολύ περισσότερο από να παρέχουμε απαντήσεις σε ερωτήματα, με τα προϊόντα μας σας δίνουμε επιλογές για να ζείτε με πιο βιώσιμο τρόπο. Μάλιστα, την περασμένη χρονιά δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε ένα δις ανθρώπους να κάνουν, μέχρι το 2022, πιο βιώσιμες επιλογές. Σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σας διάφορους νέους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό, καθώς και εργαλεία για πιο ‘πράσινες’ επιλογες όταν ταξιδεύουμε και όταν πραγματοποιούμε αγορές. Πρόκειται για το πρόγραμμα Nest το οποίο λανσάρεται σήμερα και διευκολύνει τους ανθρώπους να υπηρετούν την υπόθεση της καθαρής ενέργειας από το σπίτι τους και να επιλέγουν φιλικές προς το περιβάλλον διαδρομές στα Google Maps.

Μπορείτε να δείτε τις εκπομπές άνθρακα ανά πτήση - και θέση - μέσω Google Flights

Περισσότερο βιώσιμα ταξίδια και αγορές

Προσθέτουμε νέα εργαλεία για τις ταξιδιωτικές επιλογές - από το ποιες πτήσεις να διαλέξουμε μέχρι το πού να μείνουμε. Από σήμερα, το Google Flights εντάσσει, σε παγκόσμια κλίμακα, πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα. Θα μπορείτε έτσι να υπολογίζετε εκπομπές άνθρακα ανά θέση πτήσης και να βρίσκετε γρήγορα καλύτερες εναλλακτικές. Κι όταν, αντίστοιχα, ψάχνετε για ξενοδοχεία θα βρίσκετε πληροφορίες τόσο για τις μεθόδους βιωσιμότητας που ακολουθούν, όπως για τη μείωση αποβλήτων και την εξοικονόμηση νερού, όσο και για τις σχετικές πιστοποιήσεις που έχουν λάβει.

Βοηθούμε επίσης τους ανθρώπους να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές και όταν πραγματοποιούν τις αγορές τους, ξεκινώντας από τις οικιακές συσκευές. Όταν για παράδειγμα ψάχνετε για ενεργοβόρα προϊόντα, όπως πλυντήρια πιάτων ή βραστήρες νερού, θα βρίσκετε προτάσεις στο tab Shopping που θα σας βοηθούν να περιορίσετε τις επιλογές σας με κριτήριο τις πιο οικονομικές, βιώσιμες εναλλακτικές.  

Στηρίζοντας τη καθαρή ενέργεια από το σπίτι

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια, οι θερμοστάτες του Nest βοηθούν τους ανθρώπους να εξοικονομούν οικιακή ενέργεια, Σήμερα, κάνουμε ένα βήμα παραπάνω με τη νέα υπηρεσία Nest Renew, η οποία μέσω του Energy Shift, που είναι συμβατό με το Nest, επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη ανάλογα με το πότε είναι πιο καθαρή ή πιο οικονομική. Για όσους επιθυμούν να κάνουν περισσότερα για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, προσφέρουμε μια συνδρομητική εναλλακτική, το Renew Premium, που θα αντισταθμίζει την εκτιμώμενη χρήση ηλεκτρικής οικιακής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, με ανανεώσιμη ενέργεια από ηλιακά και αιολικά πάρκα των ΗΠΑ.

Πιο βιώσιμες διαδρομές

Οι διαδρομές με αυτοκίνητο είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες καθημερινές επιλογές που κάνουμε. Από σήμερα στην Αμερική και από το 2022 στην Ευρώπη τα Google Maps θα έχουν ως προεπιλογή τη διαδρομή με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα που θα απαιτεί τον αντίστοιχο περίπου χρόνο για να διανυθεί με αυτόν της ταχύτερης διαδρομής. Υπολογίζουμε ότι έτσι μπορούμε να εξοικονομήσουμε πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως - το αντίστοιχο του να αποσύρουμε πάνω από 200.000 αυτοκίνητα από τους δρόμους και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να γλυτώσουν χρήματα από τη μείωση κατανάλωσης καυσίμων.

Μπορείτε να επιλέξετε την πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή μέσω Google Maps

Προσπαθούμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι τα αυτοκίνητα που θα μείνουν στην κυκλοφορία θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Στο Search διευκολύνουμε τους χρήστες να βλέπουν εναλλακτικές λύσεις υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων (LINK), να τα συγκρίνουν με βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα μοντέλα και να εντοπίζουν προσφορές και εκπτώσεις ώστε να γνωρίζουν το ακριβές κόστος πριν αποφασίσουν. Οι δυνατότητες αυτές θα ισχύουν από φέτος στις ΗΠΑ ενώ το 2022 θα υπάρξουν και νέες.

Εξυπακούεται βέβαια ότι η πιο βιώσιμη επιλογή απ’ όλες δεν περιλαμβάνει καν αυτοκίνητο ή άλλο όχημα. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε στα Maps πιο εύκολες υπηρεσίες πλοήγησης για ποδηλάτες, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για ποδήλατα και σκούτερ σε πάνω από 300 πόλεις του κόσμου.

Τεχνητή Νοημοσύνη για πιο αποτελεσματικούς φωτεινούς σηματοδότες

φ

Έρευνες που είναι σε αρχικό στάδιο υποδεικνύουν πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις να κάνουν τους φωτεινούς σηματοδότες πιο αποτελεσματικούς ώστε κάθε διαδρομή είναι είναι φιλικότερη στο περιβάλλον ανεξαρτήτως μοντέλου οχήματος.

Παράλληλα, βρίσκουμε τρόπους για να κάνουμε αποτελεσματικότερες τις διαδρομές μέσα σε μια ολόκληρη πόλη, με έρευνες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των φωτεινών σηματοδοτών. (LINK). Εφαρμόσαμε πιλοτικά το σύστημα αυτό στο Ισραήλ για να προβλέψουμε τις συνθήκες της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και να τις βελτιώσουμε με αλλαγές στη ρύθμιση των σηματοδοτών και είδαμε 10-20% μείωση στην κατανάλωση καυσίμων και στις καθυστερήσεις μεταξύ μεγάλων διασταυρώσεων. Μας ενθουσιάζει η δυναμική της ιδέας και είμαστε σε διαπραγματεύσεις για να την επεκτείνουμε στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σε άλλες πόλεις. .

Καθαρότερο cloud στη βιομηχανία

Πέρα από τα άτομα, βοηθάμε επιχειρήσεις-πελάτες μας, όπως οι Whirlpool, Etsy, HSBC, Unilever & Salesforce να αναπτύξουν νέες λύσεις για τις συγκεκριμένες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να επωφεληθούν από το πιο καθαρό cloud της βιομηχανίας. Πρόσφατα, παρουσιάσαμε εργαλεία για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να επιλέξουν καθαρότερες περιοχές για να τοποθετήσουν τις πηγές των Google Cloud τους. Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα, στο Google Cloud Next ‘21 θα ανακοινώσουμε περισσότερους τρόπους για να μπορεί κάθε εταιρεία να οικοδομεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Περισσότερη βιωσιμότητα με τη Google

Στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι να κάνουμε τη βιώσιμη επιλογή μια πιο εύκολη επιλογή. Σε ατομικό επίπεδο οι επιλογές αυτές μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες αλλά όταν αθροίσει κάποιος τα οφέλη όλων των προϊόντων μας, οι βελτιώσεις είναι σημαντικές. Αυτό είναι το λιγότερο που χρειαζόμαστε για να αναχαιτίσουμε τις πλέον ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και θα εξακολουθούμε να βρίσκουμε τρόπους με τους οποίους τα προϊόντα μας μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.  

 

 

6 Οκτωβρίου 2021

energypress