Από σήμερα τα αιτήματα για φωτοβολταϊκά με εφαρμογή ενεργειακού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

07 06 2019 | 12:26

Από σήμερα ξεκινά ο ΔΕΔΔΗΕ την υποχή αιτημάτων σύνδεσης από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του διαχειριστή, ο ΔΕΔΔΗΕ θέτει υπόψη των ενδιαφερομένων ότι η υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, βάσει των νέων ορίων ισχύος, καθώς και αιτημάτων σύνδεσης από Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.) με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού θα ξεκινήσει στις 07.06.2019.

Επί του παρόντος ο ΔΕΔΔΗΕ θα υποδέχεται και θα διεκπεραιώνει αιτήσεις σύνδεσης μόνο για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, χωρίς συστήματα αποθήκευσης. Η έναρξη υποδοχής αιτημάτων λοιπών τεχνολογιών, αιτημάτων με συνδυασμό δύο τεχνολογιών και αιτημάτων με αποθήκευση ενέργειας θα ακολουθήσει στη συνέχεια και η σχετική ημερομηνία θα γνωστοποιηθεί μέσω νέας Ανακοίνωσης.

Τα αιτήματα για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης θα υποβάλλονται στις αρμόδιες τοπικές μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ (Περιοχές). Τα αιτήματα για σταθμούς που συνδέονται στο δίκτυο μέσης τάσης θα υποβάλλονται στις έδρες των Διευθύνσεων Περιφερειών του ΔΕΔΔΗΕ (Περιφέρειες) προκειμένου για αιτήσεις που αφορούν στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο (ηπειρωτική χώρα και διασυνδεδεμένα με αυτή νησιά), ενώ προκειμένου για αιτήσεις που αφορούν στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, όλα τα αιτήματα θα υποβάλλονται στις Περιοχές ΔΕΔΔΗΕ, με συμπλήρωση των σχετικών εντύπων αίτησης και συνυποβολή των προβλεπόμενων εγγράφων και στοιχείων. Στον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αναρτηθεί τα νέα έντυπα αιτήσεων σύνδεσης και το σχετικό πληροφοριακό υλικό προσαρμοσμένο στο νέο πλαίσιο.

Δεδομένης της ολοκλήρωσης της α’ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, τα νησιά που ανήκουν στα ηλεκτρικά συστήματα Σύρου, Πάρου και Μυκόνου, εντάσσονται πλέον στο ΕΣΜΗΕ και επομένως εμπίπτουν στις προβλέψεις της ανωτέρω ΥΑ ως προς τα μέγιστα όρια ισχύος σταθμών παραγωγής ενεργειακού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα.

Ειδικότερα ως προς τα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου (κατάντη ΚΥΤ Κουμουνδούρου) και της Νότιας Εύβοιας (περιοχή νοτίως του Αλιβερίου συμπεριλαμβανομένων των νησιών Άνδρος και Τήνος), παύει να ισχύει ο αρχικώς τεθείς περιορισμός των 20 kW για την μέγιστη ισχύ των συστημάτων αυτοπαραγωγής και θα εφαρμοστούν και στις περιοχές αυτές τα μέγιστα όρια ισχύος της ανωτέρω ΥΑ, μέχρις εξαντλήσεως των συνολικών περιθωρίων ισχύος 30 MW και 10 MW αντιστοίχως, του ν.4546/2018 (ΦΕΚ Α’ 101/12.06.2018) για σταθμούς αυτοπαραγωγών με ενεργειακό ή εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό και για σταθμούς από Ενεργειακές Κοινότητες, εφόσον δεν μεσολαβήσουν ενδιαμέσως αποφάσεις άρσης του κορεσμού.

 

 

7 Iουνίου 2019

energypress