ΑΠΕ: Ομάδα εργασίας ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ για «συντονισμό» στους όρους σύνδεσης – Προσφορές σύνδεσης για έργα 3 Γιγαβάτ το 2021 μόνο στο σύστημα μεταφοράς
Η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, με τη συμμετοχή και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αποφασίσθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των δύο Διαχειριστών με τη ΡΑΕ. Όπως έγραψε χθες το energypress, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΡΑΕ και αντικείμενο την αναζήτηση λύσεων για την επιτάχυνση έκδοσης όρων σύνδεσης για νέους σταθμούς ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε πως κάθε Διαχειριστής θα πρέπει να έχει καλύτερη εικόνα για τον διαθέσιμο «χώρο» στο σύνολο του ηλεκτρικού δικτύου, δηλαδή τόσο στο σύστημα μεταφοράς όσο και στο δίκτυο διανομής. Κι αυτό γιατί τα περιθώρια σύνδεσης καινούριων μονάδων στη μέση και χαμηλή τάση επηρεάζονται από τη διαθέσιμη ισχύ στο σύστημα μεταφοράς, και αντίστροφα.
Τη σύσταση της κοινής ομάδας έχει προτείνει ο ΑΔΜΗΕ με σχετική του επιστολή προς τη ΡΑΕ, ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο Διαχειριστής για την τακτική επικαιροποίηση των στοιχείων αναφορικά με τις προσφορές όρων σύνδεσης στις οποίες προχωρά κάθε ένας. Έτσι, πλέον το μόνο που απομένει είναι να στηθεί αυτός ο δίαυλος, με τον ορισμό από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ των στελεχών που θα τους εκπροσωπήσουν.
Καταθέτοντας στη σύσκεψη τις προτάσεις για επίσπευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ επισήμαναν πως μία καταλυτική παρέμβαση θα ήταν η αξιολόγηση αποκλειστικά του τεχνικού σκέλους των αιτημάτων σύνδεσης. Έτσι, οι Διαχειριστές θα απαλλάσσονται από τον φόρτο ελέγχου των νομιμοποιητικών εγγράφων που με βάση το ισχύον καθεστώς περιλαμβάνονται στις αιτήσεις, για τη διασταύρωση μάλιστα των οποίων υπάρχουν σαφώς πιο αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.
Επίσης, τα στελέχη του Διαχειριστή επισήμαναν πως είναι αναγκαίο να θεσπισθούν κριτήρια φερεγγυότητας των επενδυτών, όπως η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής μαζί με την αίτηση σύνδεσης που δρομολογεί το ΥΠΕΝ. Με τέτοια κριτήρια, θα διασφαλισθεί πως τα αιτήματα που αξιολογούνται, αλλά και ηλεκτρικός «χώρος» που δεσμεύεται με τις προσφορές σύνδεσης, αφορούν έργα που πραγματικά προορίζονται να υλοποιηθούν.
Παρά την αναγκαιότητα πάντως για τη βελτίωση της σχετικής διαδικασίας, οι Διαχειριστές επισήμαναν στη σύσκεψη πως τα τελευταία χρόνια έχουν «ανεβάζει ρυθμούς», ώστε να ανταποκριθούν στον καταιγισμό των αιτημάτων σύνδεσης που δέχονται. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε το 2021 στη χορήγηση προσφορών σύνδεσης σε 1.346 υποψήφια έργα, συνολικής ισχύος 3.046 Μεγαβάτ.
Με όρους ισχύος, η «επίδοση» αυτή είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερη από τους όρους σύνδεσης που εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ μόλις μία 7ετία νωρίτερα, το 2015. Τότε, έλαβαν προσφορά σύνδεσης στο σύστημα μεταφοράς 43 σταθμοί, συνολικής ισχύος 620 Μεγαβάτ.
Από την άλλη πλευρά, η αύξηση κατά 310% του αριθμού σταθμών που έλαβαν «πράσινο φως» πρόσβασης στο δίκτυο μεταφοράς το 2021, συγκριτικά με το 2020, οφείλεται στη «βροχή» ομαδοποιημένων αιτημάτων που υποδέχθηκε το προηγούμενο έτος ο ΑΔΜΗΕ, από «μικρά» έργα ΑΠΕ για απευθείας σύνδεση στο σύστημα μεταφοράς. Υπενθυμίζεται ότι από τη θέσπιση της δυνατότητας παράκαμψης του δικτύου διανομής από ομάδες «μικρών» έργων και έως το τέλος του 2020, στον Διαχειριστή είχαν υποβληθεί ομαδικές αιτήσεις πάνω από 3.000 σταθμών, συνολικής ισχύος περί τα 3 Γιγαβάτ.
Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί έως το 2021 το ρεκόρ μονάδων που έλαβαν προσφορές σύνδεσης σε ένα έτος ήταν μόλις 103, το 2020, με συνολική ισχύ 1.592 Μεγαβάτ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, από το 2015 έως και το 2021, μία ακόμη χρονιά ξεπέρασε το 1 Γιγαβάτ το χαρτοφυλάκιο μονάδων που «κλείδωσαν» πρόσβαση στο σύστημα μεταφοράς. Η χρονιά αυτή ήταν το 2018, όταν εκδόθηκαν όροι σύνδεσης για 88 σταθμούς, συνολικής ισχύος 1.151 Μεγαβάτ.
Συνολικά, από το 2015 έως και το 2021 έχουν κατακυρώσει πρόσβαση στο σύστημα μεταφοράς 1.673 σταθμοί συνολικής ισχύος 7,86 Γιγαβάτ. Σε αυτούς τους σταθμούς, θα προστεθούν τα έργα που θα πάρουν το «πράσινο φως» από τις αιτήσεις σύνδεσης του 2020 που εκκρεμούν, η αξιολόγηση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο. Τη σκυτάλη θα πάρει στη συνέχεια η αξιολόγηση του ακόμη μεγαλύτερου καταιγισμού αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2021, οι οποίες αθροίζονται σε έργα συνολικής ισχύος 12 Γιγαβάτ, όπως έχει γράψει το energypress.