Antitrust: Γκάζι για τα λιγνιτικά «πακέτα» των 3 επόμενων τριμήνων – Σε EnEx και EEX πάνω από 2.100 Γιγαβατώρες έως το τέλος του μήνα

Εμπροσθοβαρές είναι το χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση των «πακέτων» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ για τα επόμενα τρίμηνα, όπως αυτό περιγράφεται στη ρύθμιση για τη θέσπιση της συμφωνίας ΥΠΕΝ και Κομισιόν, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των ευρωπαϊκών Οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση. 

Έτσι, έως τις 31 Οκτωβρίου, η ΔΕΗ θα πρέπει να διαθέσει στην αγορά τα «πακέτα» για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, μέσω είτε του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EEX) είτε του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (EnEx). Οι προθεσμίες για την πώλησή τους ολοκληρώνονται σε «κύματα», καθώς οι συναλλαγές για τις ποσότητες του πρώτου τρίμηνου 2022 θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ για τα επόμενα δύο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. 

Όσον αφορά το μέγεθος της λιγνιτικής παραγωγής που θα παραχωρηθεί, όπως αναφέρεται στη νομοθετική ρύθμιση, το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο η ΔΕΗ θα πρέπει να παραδώσει 872 και 515 γιγαβατώρες. Το τρίτο τρίμηνο θα διατεθεί το 50% της λιγνιτικής παραγωγής του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2021. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021 οι λιγνιτικές μονάδες παρήγαγαν 1.081 γιγαβατώρες, ενώ τον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως συμμετείχαν με 370 περίπου γιγαβατώρες. Επομένως, για το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022, η ΔΕΗ θα παραχωρήσει περίπου 725  γιγαβατώρες, ανεβάζοντας κατά συνέπεια λίγο πάνω από τις 2.100  γιγαβατώρες το σύνολο των προθεσμιακών συμβολαίων που θα πρέπει έως το τέλος Οκτωβρίου να «ανεβάσει» η ΔΕΗ σε κάποιο από τα δύο χρηματιστήρια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίτο τρίμηνο του 2022 θα είναι και το τελευταίο όπου η ΔΕΗ θα παραχωρήσει το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της ανάλογης περιόδου του προηγούμενου έτους, καθώς στη συνέχεια το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο 40% έως το τέλος ισχύος του μέτρου. Επίσης, η ρύθμιση προβλέπει πρόνοια ώστε στην περίπτωση που στην πορεία τεθεί σε εφαρμογή ο Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας, στις ποσότητες του remedy για το antitrust δεν θα συμπεριλαμβάνεται η παραγωγή λιγνιτικών μονάδων που έχουν ενταχθεί στο Strategic Reserve. 

Η μέγιστη διάρκεια εφαρμογής του μηχανισμού είναι ο Δεκέμβριος του 2024, η οποία θα ισχύσει στην περίπτωση που που δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα τόσο της απολιγνιτοποίησης, όσο και της ένταξης στο σύστημα της «Πτολεμαΐδα 5» (στην αρχή με καύσιμο το λιγνίτη) και της απόσυρσής της στη συνέχεια για να μετατραπεί σε σταθμό φυσικού αέριου. 

Σύμφωνα με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, όλοι οι υφιστάμενοι λιγνιτικοί σταθμοί θα τεθούν εκτός αγοράς έως το τέλος του 2023. Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα το αργότερο έως τις αρχές του 2023, προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία της «Πτολεμαΐδα 5», η οποία θα παραμείνει σε λειτουργία έως το τέλος του 2024, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισής της. 

 

 

 

6 Οκτωβρίου 2021

energypress