«Αντίδοτο» στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ: Ενίσχυση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ σχεδιάζει το ΥΠΕΝ αυξάνοντας το ποσοστό από τις δημοπρασίες ρύπων.
Αλλαγή στον τρόπο κατανομής των εσόδων που προκύπτουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ετοιμάζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση, ως μια «δικλείδα» ασφαλείας ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ από την επερχόμενη, εντός των ημερών, μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, άρα και του ταμειακού πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Για το 2019 και το 2020 έχει καθοριστεί από νόμο ότι το ποσοστό των συγκεκριμένων εσόδων που «τροφοδοτεί» τον ΕΛΑΠΕ είναι 65%. Το 2018 ήταν 60%, ενώ παλιότερα, το 2016 και το 2017, ήταν 72%.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να αλλάξει το νόμο εντός του Φθινοπώρου, και να ορίσει το ποσοστό στο 70%. Οι φορείς των ΑΠΕ πιέζουν, από την άλλη, για πιο γενναία αύξηση, στο 80%, δεδομένου ότι το πλήθος των δικαιωμάτων που δημοπρατούνται, με βάση τη νέα κατανομή που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο από τις ευρωπαϊκές αρχές, είναι μικρότερο. Συνεπώς το συνολικό έσοδο θα είναι επίσης μικρότερο.
Αναφορά στο ενδεχόμενο αλλαγής του ποσοστού έκανε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να δημιουργηθεί πρόβλημα στα διαθέσιμα του ΕΛΑΠΕ και ως εκ τούτου στις πληρωμές των παραγωγών.
Είναι, δε, γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζεται έτοιμο να λάβει «θετικά μέτρα» για τον τομέα των ΑΠΕ, προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες των παραγωγών ΑΠΕ, αλλά και για να στείλει το μήνυμα ότι θα υπάρξει πράγματι στροφή προς την πράσινη ενέργεια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θωμάς επιβεβαίωσε χθες πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του energypress, λέγοντας στη Βουλή ότι θα αναθεωρηθεί το ΕΣΕΚ περιλαμβάνοντας πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ, θα ληφθούν μέτρα για επιτάχυνση της αδειοδότησης, θα προχωρήσει γρήγορα το χωροταξικό για τις ΑΠΕ και θα προωθηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το ΥΠΕΝ εξετάζει επίσης την υιοθέτηση δύο άμεσων μέτρων που έχουν ζητήσει οι φορείς των ΑΠΕ.
Το ένα αφορά την απόφαση που πρέπει να ληφθεί ώστε τα έργα με ΣΕΔΠ να μπορούν να πληρώνονται για την παραγόμενη ενέργεια έως την πλήρη λειτουργία της νέας αγοράς. Να αποσυνδεθεί δηλαδή η σχετική προθεσμία από τη θέσπιση του ΦοΣεΤεΚ.
Το δεύτερο αφορά την κατάργηση του τέλους διατήρησης αδειών παραγωγής που ο τομέας των ΑΠΕ το θεωρεί άδικη και επαχθή φορολόγηση των «πράσινων» επιχειρήσεων.
30 Αυγούστου 2019
energypress