Ανταρκτική: Ο Παγετώνας της Κρίσης απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας - Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

15 06 2024 | 08:21

Φόβοι για διάλυση ενός παγόβουνου στο μέγεθος της Φλόριντα - Ανησυχητικά ευρήματα των επιστημόνων από την Αντάρκτική

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους επιστήμονες που εξερεύνησαν την επιφάνεια κάτω από τον «Παγετώνα της Κρίσης», το γιγαντιαίο παγόβουνο που βρίσκεται στην Ανταρκτική.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κομμάτι πάγου, μήκους 80 μιλίων, που φτάνει σχεδόν σε έκταση στη Φλόριντα το οποίο αν κατέρρεε θα ανεβάσει δραματικά την στάθμη της θάλασσας και θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ανθρωπότητας.

Συγκεκριμένα κατέρρεε ο πάγος ο οποίος περιβάλλει τον παγετώνα, με τη μορφή φαινομένου ντόμινο, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 3 ολόκληρα μέτρα(10 πόδια).

Αυτό το καταστροφικό σενάριο λόγω του παγετώνα «Doomsday» όπως τον έχουν ονομάσει οι επιστήμονες, κινητοποίησε μια ειδική ερευνητική ομάδα να αναλάβει την παρακολούθησή του.

Η συμπεριφορά του παγετώνα παρατηρείται συνήθως από ψηλά μέσω της δορυφορικής τεχνολογία, ωστόσο από τα τέλη του 2019, η ομάδα Αμερικανών και Βρετανών ερευνητών από τη International Thwaites Glacier Collaboration χρησιμοποίησε μια γεώτρηση ζεστού νερού για να σφυρηλατήσει μια τρύπα σχεδόν 2.000 πόδια βαθιά στον πάγο και στη συνέχεια έστειλε μια ρομποτική συσκευή, με το όνομα «Icefin», να τραβήξει μια συλλογή από φωτογραφίες και βίντεο του παγετώνα.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι η το παγόβουνο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Μιλώντας στο CNN για τη μελέτη, ο επικεφαλής ερευνητής Peter Davis είπε: «Ο παγετώνας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι παρά τις μικρές ποσότητες τήξης, εξακολουθεί να υπάρχει ταχεία υποχώρηση των παγετώνων, επομένως φαίνεται ότι δεν είναι δύσκολο να ωθήσει τον παγετώνα εκτός ισορροπίας».

Μιλώντας πιο πρόσφατα για το θέμα, η Christine Dow, αναπληρώτρια καθηγήτρια παγετωνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo είπε ότι οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 500 χρόνια για να λιώσει ο παγετώνας της Doomsday.

«Πρέπει πραγματικά, πραγματικά να καταλάβουμε πόσο γρήγορα αλλάζει ο πάγος, πόσο γρήγορα θα αλλάξει τα επόμενα 20 έως 50 χρόνια», εξήγησε στο Scientific American τον περασμένο μήνα.

«Ελπίζαμε ότι θα χρειαζόταν εκατό, 500 χρόνια για να χαθεί αυτός ο πάγος. Μια μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι αν συμβεί πολύ πιο γρήγορα από αυτό.»

j