Αναστολή της παραγωγής στην πετρελαιοπηγή Σαράρα λόγω διαδηλώσεων

09 01 2024 | 14:35

Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Κυριακή τη διακοπή της παραγωγής σε πετρελαιοπηγή στρατηγικής σημασίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, εξηγώντας ότι διαδηλωτές εμποδίζουν τη δραστηριότητα στην εγκατάσταση.

Η ΕΕΠ κηρύσσει «κατάσταση ανωτέρας βίας» στην πετρελαιοπηγή ας Σαράρα από την Κυριακή 7 Γενάρη. Η «κατάσταση ανωτέρας βίας», που κηρύσσεται σε εξαιρετικές περιστάσεις, επιτρέπει την αποποίηση των ευθυνών της ΕΕΠ σε περίπτωση αθέτησης συμβατικών της υποχρεώσεων ως προς τις παραδόσεις αργού.

Δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι διεκδικήσεις των διαδηλωτών.

«Το κλείσιμο αυτό προκάλεσε την αναστολή των παραδόσεων αργού πετρελαίου στον τερματικό σταθμό στη Ζαουία», ανέφερε η ΕΕΠ, αναφέροντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη «διαπραγματεύσεις», που «συνεχίζονται», ενόψει της επανέναρξης της παραγωγής «το συντομότερο δυνατό».

Περίπου 900 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης, η Σαράρα παράγει υπό κανονικές συνθήκες 315.000 βαρέλια αργού την ημέρα, επί συνολικής παραγωγής 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Η παραγωγή έφθανε τα 1,5 ως 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα πριν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011.

Την πετρελαιοπηγή στη Σαράρα, στην περιοχή Ουμπάρι, τον βασικό προμηθευτή του διυλιστηρίου στη Ζαουία, που με τη σειρά του είναι ο βασικός προμηθευτής της αγοράς καυσίμων της Λιβύης, διαχειρίζεται η «Akakus», κοινοπραξία της ΕΕΠ, της ισπανικής «Repsol», της γαλλικής «Total», της αυστριακής ÖMV και της νορβηγικής «Statoil».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

 

1