Ανάδειξη καλών πρακτικών για την απορρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος

26 03 2023 | 06:43

 

Παρουσίαση των έργων «Ιχθυοκαλλιέργειες χωρίς σκουπίδια» και «Τυφώνας» στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2023

Στην ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας του θαλασσίου οικοσυστήματος, αλλά και στην παρουσίαση καλών πρακτικών για μια βιώσιμη αλιεία ήταν αφιερωμένη η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Ειδικότερο αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν οι ιχθυοκαλλιέργειες και η δυνατότητα να καταστούν χωρίς απόβλητα, ενώ παρουσιάστηκαν δύο καινοτόμα προγράμματα για την προστασία και την απορρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος, μέσω της συλλογής απορριμμάτων, αλλά και της καταγραφής επιστημονικών δεδομένων, ήτοι το έργο «Ιχθυοκαλλιέργειες χωρίς σκουπίδια» της ΜΚΟ ΟΖΟΝ και το έργο «Τυφώνας» (Typhoon Project) του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη».

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αλιείας και Διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του ΥπΑΑΤ, κ. Τριαντάφυλλος Κουντούρης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αλιευτικής Πολιτικής και Αξιοποίησης Προϊόντων Αλιευτικής Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του ΥπΑΑΤ, κ. Σταμάτης Καμπόλης, ο Προϊστάμενος Μονάδας Β’ της Ειδικής Υπηρεσίας Αλιείας και Θάλασσας του ΥπΑΑΤ, κ. Γεώργιος Κάτης, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΟΖΟΝ-ΜΚΟ, κ. Αναστάσιος Φιλιππίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), κ. Απόστολος Τουραλιάς.

C

Από την συνεδρίαση ανεδείχθη ότι για να επιτύχουμε μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο τομέας της διαχείρισης των αποβλήτων και των πλαστικών αλιευτικών απορριμμάτων, όπως το φελιζόλ. Τονίστηκε δε η σημασία της από κοινού συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας, των νομοθετών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών για την αποκατάσταση του θαλασσίου περιβάλλοντος μέσω ολιστικών προσεγγίσεων, καθώς και η σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη φιλικότερων στο περιβάλλον μορφών και μεθόδων υδατοκαλλιέργειας. Σε εξέλιξη είναι και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της Ε.Ε. μέσω της δέσμης μέτρων που παρουσίασε η Κομισιόν στις 21 Φεβρουαρίου 2023. Η εν λόγω δέσμη περιλαμβάνει τέσσερα στοιχεία: Μία ανακοίνωση για την ενεργειακή μετάβαση στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ· ένα σχέδιο δράσης για την προστασία και την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για μια βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία· μία ανακοίνωση σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική σήμερα και αύριο και έκθεση σχετικά με την κοινή οργάνωση των αγορών για τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Το σχέδιο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στον θαλάσσιο βυθό. Η προστασία και αποκατάσταση των οικοτόπων του θαλάσσιου βυθού στις προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένης της σημασίας τους ως κομβικών σημείων της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της ΕΕ και της σημασίας του γαλάζιου άνθρακα στους θαλάσσιους οικοτόπους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

G