Alok Sharma: Η σύνοδος της G-20 είναι «Make or Break» για το κλίμα
Ο Πρόεδρος της COP26 απευθύνει δραματική έκκληση προς τις πλούσιες χώρες να συμφωνήσουν τώρα νέα μέτρα για την κλιματική κρίση.
Ο Πρόεδρος του COP26 Alok Sharma διαμήνυσε στους ηγέτες της G- 20 ότι στη σύνοδο κορυφής στη Ρώμη αυτόν τον μήνα, πρέπει να δράσουν άμεσα για να περιορίσουν την κατανάλωση άνθρακα προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Οι ηγέτες της G-20 πρέπει να συμφωνήσουν σε νέα μέτρα για την εξάλειψη του άνθρακα ώστε να αποφύγουμε την κλιματική καταστροφή, όπως δήλωσε χθες στο Παρίσι. Ο Sharma επιδιώκει οι συνομιλίες στο COP26 στη Γλασκώβη να στείλουν τα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά οι χώρες της G-20 έχουν αντισταθεί μέχρι στιγμής σε μια συλλογική δέσμευση.
Το κάλεσμα του Sharma για δράση έρχεται καθώς η διευρυνόμενη ενεργειακή κρίση ωθεί το Πεκίνο να επανεξετάσει τον ρυθμό της πράσινης μετάβασης της χώρας. Η Κίνα και η Ινδία είναι μεταξύ των χωρών της G-20 που απέτυχαν να υποβάλουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για το κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη, αν και οι δύο είχαν υποσχεθεί να το πράξουν πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στη Γλασκώβη.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Ενώ η Κίνα τον περασμένο μήνα συμφώνησε να σταματήσει την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε άνθρακα σε άλλα κράτη, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, μιλώντας για καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος της κορύφωσης των εκπομπών άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Αυτά τα σχόλια θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμφιλεγόμενα καθώς χωρίς πρόσθετες δεσμεύσεις από την Κίνα, η επιτυχία του COP26 θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.
Ο Sharma, πάντως, απέρριψε τις ανησυχίες ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πρόοδο στο COP26, λέγοντας ότι οι ασταθείς τιμές δείχνουν τη σημασία της μετάβασης στην πιο πράσινη ενέργεια.
Ο πρόεδρος του COP26 τόνισε ακόμη ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έμενε ξύπνιος τη νύχτα λόγω της αποτυχίας των πλούσιων χωρών να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Τώρα, όπως δήλωσε, βρισκόμαστε στα πρόθυρα να κλείσει αυτό το έλλειμμα χρηματοδότησης για το κλίμα και κάλεσε τα έθνη να συμβάλουν με περισσότερα χρήματα.
«Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη είναι ένα σκληρά κερδισμένο και εύθραυστο εμπόρευμα, στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα».
Η COP26 θα είναι η πρώτη μεγάλη σύνοδος για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί από την έναρξη της πανδημίας. Ο Sharma είπε ότι αναμένεται να παρευρεθούν 120 παγκόσμιοι ηγέτες και ότι «θα είναι ένα ασυνήθιστο COP, σε ασυνήθιστους καιρούς»…
13 Οκτωβρίου 2021
newmoney