Το ακριβότερο κόστος στην Ευρώπη έχουν τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα για κατοικίες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες - 33.600 εργαζόμενοι στον εγχώριο κλάδο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία του κλάδου των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και την Ελλάδα φανερώνει η νέα έκθεση του συνδέσμου SolarPower Europe που εστιάζει στην απασχόληση.

Συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκά ο κλάδος απασχολούσε πέρυσι 466,000 μόνιμους εργαζόμενους, δηλαδή 108.000 περισσότερους από ότι το 2020. Εξ αυτών, οι 205.000 απασχολούνται άμεσα και οι 261.000 έμμεσα, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο των θέσεων αφορά την εγκατάσταση των συστημάτων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπήρχαν πέρυσι 33.669 εργαζόμενοι, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι μεγαλύτερη αναλογικά με τις εγκαταστάσεις από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη:

1

Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος των θέσεων στην Ελλάδα αφορούν τα φ/β πάρκα και μόλις ένα μικρό κομμάτι τα φ/β σε στέγες:

1

Στο βασικό σενάριο του συνδέσμου, οι θέσεις εργασίας στον εγχώριο κλάδο αναμένεται να φτάσουν τια 50.750 ως το 2026.

Ένα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει στην έκθεση του SolarPower Europe είναι ότι η χώρα μας έχει πολύ ακριβότερο κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αντιθέτως, είναι ανταγωνιστική στο κόστος των φ/β πάρκων, με την εικόνα να αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα που αφορά τα κόστη το 2021:

1

 

1