Αιολική ενέργεια: Τεράστιο project στη Βόρεια Θάλασσα από Γερμανία, Δανία, Ολλανδία και Βέλγιο – Την Τετάρτη η ανακοίνωση

20 05 2022 | 15:24OT.gr Newsroom

Μια σημαντική διακρατική συμφωνία για την κάθετη αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας πρόκειται να ανακοινώσουν την Τετάρτη η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία και το Βέλγιο. Την είδηση αποκάλυψε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Jyllands-Posten» η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

Σύμφωνα με την κυρία Φρεντέρικσεν το κοινό project θα αφορά υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρειο Θάλασσα, ικανά για την παραγωγή τουλάχιστον 150 GW μέχρι το 2050. Πρόκειται για ένα νούμερο με το οποίο θα αυξηθεί κατά σχεδόν δέκα(!) φορές η παραγωγή ενέργειας της Ε.Ε. από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η ανακοίνωση θα γίνει στο πλαίσιο μεγάλης συνόδου για την αιολική ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί στο Έσμπιεργκ της Δανίας την Τετάρτη.

Στη σύνοδο θα παραστούν πλήθος Ευρωπαίων ηγετών, υπουργών και αξιωματούχων, από τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έως την Επίτροπο Ενέργειας της Κομισιόν και βέβαια τους υπουργούς Ενέργειας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, οι οποίοι θα δώσουν τα… χέρια για το έργο στην Βόρειο Θάλασσα.

Στόχος η ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας των κρατών τους και της Ευρώπης ευρύτερα συνάμα με την διασφάλιση της πράσινης μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας και της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για την μείωση των ρύπων.

Στο πλαίσιο των πράσινων στόχων που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. ορίζεται και η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο στα 300 GW μέχρι το 2050, από τα μόλις 16 GW που παράγονται σήμερα.

Αιολική ενέργεια: Τεράστιο project στη Βόρεια Θάλασσα από Γερμανία, Δανία, Ολλανδία και Βέλγιο – Την Τετάρτη η ανακοίνωση