Αφανίζονται οι αλπικοί παγετώνες

27 08 2022 | 05:21Καθημερινή

Σε 15 χρόνια οι παγετώνες των γερμανικών Αλπεων δεν θα υπάρχουν πια. Τη δραματική διαπίστωση έκανε ο Κρίστοφ Μάγερ, από την Aκαδημία Επιστημών της Βαυαρίας, ο οποίος είναι ειδικός στους παγετώνες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επισήμανε ότι οι γερμανικοί παγετώνες αντιμετωπίζουν οξύτερα προβλήματα από τους υπόλοιπους.

«Στις Αλπεις εξακολουθούν να υπάρχουν περί τους 3.000 παγετώνες, εκ των οποίων κάποιοι έχουν μεγάλο μέγεθος και προφανώς θα επιβιώσουν για πολλά ακόμη χρόνια. Ομως, όπως παρατηρούμε ήδη, η πλειονότητα των αλπικών παγετώνων θα αφανιστεί εντός του επόμενου μισού αιώνα», δήλωσε.

Ο γερμανικός παγετώνας Σνιφέρνερ βρίσκεται στην κορυφή του Τσούγκσπιτσε, του ψηλότερου γερμανικού βουνού. Από την έναρξη τήρησης αρχείων, το 1901, το στρώμα χιονιού που καλύπτει την κορυφή δεν υπήρξε ποτέ τόσο λεπτό όσο τον φετινό Ιούλιο, σύμφωνα με τις μετρήσεις ερευνητικού σταθμού που βρίσκεται επιτόπου. Οπως και οι υπόλοιποι παγετώνες, έτσι και ο Σνιφέρνερ τήκεται με μεγάλη ταχύτητα τα τελευταία χρόνια και την τελευταία δεκαετία έχει χάσει ένα σημαντικό τμήμα του όγκου του.

Η σκόνη από τη Σαχάρα

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή βροχόπτωση δυσχεραίνουν την επιβίωσή τους.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι και η χαμηλή βροχόπτωση έκαναν κατά πολύ δυσχερέστερη την επιβίωση όλων των παγετώνων, κυρίως επειδή η έλλειψη επαρκούς κάλυψης από χιόνι επιταχύνει την τήξη τους. Ωστόσο, ο δρ Μάγερ εκτιμά ότι για την πορεία των παγετώνων δεν ευθύνονται οι αναρριχητές και περιπατητές που βαδίζουν στα χιόνια και τους πάγους, αλλά η σκόνη από τη Σαχάρα, που μεταφέρθηκε εκεί από νοτιοδυτικούς ανέμους στις αρχές του 2022.

«Το χιόνι έχει μια εξαιρετικά ανοιχτόχρωμη επιφάνεια. Οταν ο ήλιος λάμπει πάνω του, το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας αντανακλάται στην ατμόσφαιρα. Οταν, όμως, η επιφάνειά του καλύπτεται από την πιο σκουρόχρωμη σκόνη ή από άμμο, τότε η ηλιακή ενέργεια απορροφάται. Η θερμότητα που παράγεται μεταδίδεται στη χιονισμένη επιφάνεια, λιώνοντάς την», εξηγεί ο επιστήμονας. «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, την άνοιξη η κάλυψη από χιόνι εξαφανίστηκε με σχετική ταχύτητα, ιδιαίτερα στους βαυαρικούς παγετώνες, παρότι το στρώμα του χιονιού σε αυτούς δεν είναι εξίσου λεπτό συγκριτικά με άλλες περιοχές των Αλπεων».

Μοναδικός τρόπος για την αποτροπή της καταστροφής που θα προκαλέσει η τήξη των παγετώνων, τόσο στη Γερμανία όσο και σε κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη, είναι η χαλιναγώγηση της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να μην αυξηθεί ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και να μην αλλοιωθούν τα καιρικά πρότυπα. Οπως τονίζει ο δρ Μάγερ, η μείωση των εκπομπών που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ο ταχύτερος τρόπος για να μπει τροχοπέδη σε αυτή την καταστροφική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Γεωπολιτικές έριδες

H τήξη των αλπικών παγετώνων, άλλωστε, φέρνει ήδη και «γεωπολιτικές» εξελίξεις. Η τήξη του παγετώνα Τεοντούλ μετέβαλε τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας, με αποτέλεσμα τα δύο κράτη να ερίζουν για την ιδιοκτησία ενός ορεινού καταφυγίου που όταν κτίστηκε ανήκε στην Ιταλία, αλλά πλέον σημαντικό τμήμα του ανήκει στη νότια Ελβετία. Το πρόβλημα φαίνεται να επιλύθηκε μετά από διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, δείχνει ωστόσο πόσο απρόσμενες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, εφόσον δεν ληφθούν ικανοποιητικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.