ΑΔΜΗΕ: Χωρίς φρένα η μείωση της ζήτησης ρεύματος – Νέα βουτιά τον Ιανουάριο – Κυρίαρχες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή

Για έβδομο συνεχόμενο μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνεχίζουν το «ψαλίδι» στην κατανάλωση ηλέκτρικού ρεύματος.

Κατά τον Ιανουάριο, σημειώθηκε, μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη ζήτηση, η οποία ήταν της τάξης του 13,24% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

 

Το ποσοστό αυτό της πτώσης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη διάρκεια του επταμήνου και σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί στη χώρα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ και σύμφωνα με αυτό η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας βούτηκε στις 4.235 GWh από 4.881 GWh τον Ιανουάριο του 2022.

Οικιακοί καταναλωτές, επιχειρήσεις και βαριά βιομηχανία δεν σταματά να περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, μηχανημάτων κλπ επιδιώκοντας να περιορίσουν το ύψος των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το μεγαλύτερο «ψαλίδι» στη ζήτηση ρεύματος μπήκε από τους καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο της χαμηλής και μέσης τάσης. Η μείωση ήταν 15% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.

Αλλά και η βαριά βιομηχανία της υψηλής τάσης περιόρισε την κατανάλωση κατά 7,8% τον Ιανουάριο έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Μειωμένη κατά 8% ήταν και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργιας από τα ορυχεία.

 

Ως επακόλουθο της μείωσης της ζήτησης ήταν και η πτώση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως προκύπτπει από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 25,75% σε σχέση με τον περσινό μήνα

 Τον Ιανουάριο στο μείγμα της παραγωγής ρεύματος οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά ήταν κυρίαρχες με μερίδιο 53,6%. Το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης απέσπασαν το 30,5%, ενώ οι εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 24,7% του συνόλου

α