8η Εθνική Έκθεση Επικοινωνίας και στην 5η Διετή Έκθεση (NC8/BR5) της Ελλάδος προς την UNFCCC.

Δελτίο  Τύπου

 

Μετά από πρόσκληση του ΥΠΕΝ, το ΚΕΠΑ συμμετέσχε στις διαδικασίες επί τόπου αξιολόγησης (in-country review) της Ελλάδος σε θέματα κλιματικής αλλαγής από οκταμελές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Γραμματείας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, στις εγκαταστάσεις του Πράσινου Ταμείου (16.5.2023).

Η αξιολόγηση βασίστηκε στην 8η Εθνική Έκθεση Επικοινωνίας και στην 5η Διετή Έκθεση (NC8/BR5) της Ελλάδος προς την UNFCCC.

Το ΚΕΠΑ προσκλήθηκε να παράσχει διευκρινήσεις για τις δραστηριότητες, που περιέχονται στις ως άνω εκθέσεις και οι οποίες στοχεύουν τις εκτός του Παραρτήματος-Ι χώρες της UNFCCC (Χώρες με αναπτυσσόμενες και υπο-ανάπτυξη οικονομίες).

Το ΚΕΠΑ επισήμανε ότι σε μια περίοδο, που χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια οικονομική ύφεση και τις περιφερειακές συγκρούσεις συνεχίζει τις προσπάθειες του για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογιών στις χώρες εκτός του Παρατήματος-Ι της UNFCCC στις προσπάθειες αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.

Ειδικότερα αναφέρθηκαν οι πρωτοβουλίες: 1. Επέκτασης του δικτύου για την Πράσινη Ενέργεια στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου. 2. Αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας μέσα από τραπεζικά υποστηριζόμενες προτάσεις. 3. Ανάπτυξης ενός προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης των παραμεθόριων Δήμων Ελλάδος – Αλβανίας στον άξονα του ποταμού Αώου. 4. Δημιουργίας ενός δάσους φιλίας της Ελλάδος στη Μολδαβία. 5. Προώθησης επενδύσεων για θέματα κατασκευής μικρών – υδροηλεκτρικών. 6. Ηλεκτροκίνησης οχηματαγωγών πλοίων. 7. Μεταφοράς τεχνογνωσίας έκδοσης πιστοποιητικών απορρόφησης CO2 από δένδρα κλπ.

Την παρουσίαση της έκθεσης του ΚΕΠΑ έκανε η Δρ. Πόπη Κονιδάρη, ενώ επεξηγήσεις και διευκρινήσεις παρέσχε ο Δ/ντης του ΚΕΠΑ καθ. κ. Δημ. Μαυράκης.