7 καυτά μέτωπα για το ενεργειακό της βιομηχανίας - Νέα τιμολόγια, εξορθολογισμός των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και CO2 “καίνε” τη βιομηχανία.

09 09 2020 | 09:36

Επτά καυτά θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα για τη μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία. Πρόκειται για αιτήματα ή εξαγγελίες που έχουν γίνει ακόμη και από την ίδια την κυβέρνηση. Τα αιτήματα αυτά  σχετίζονται άμεσα με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας στους κόλπους της βιομηχανίας. 

Στην κορυφή της ατζέντας βεβαίως βρίσκεται το θέμα της εκκρεμότητας για τα νέα τιμολόγια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγωνία της βιομηχανίας με δεδομένο μάλιστα ότι διαρκώς η νέα αγορά πάει πίσω, με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. Στις διαβουλεύσεις που γίνονται διαπιστώνονται ριζικά αντίθετες απόψεις, που σημαίνει ότι δύσκολα θα βρεθεί κοινός τόπος. Ήδη μία ενεργοβόρος βιομηχανία έχει φύγει από τη ΔΕΗ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν προσφέρονται “προνομιακές” τιμές. 

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα αφορά στο αίτημα να προχωρήσει η κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του μηχανισμού μείωσης της χρέωσης ΥΚΩ κατά το πρότυπο του μηχανισμού μείωσης της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ.

Το τρίτο αφορά στην εξίσωση του ΕΦΚ των βιομηχανιών της μέσης τάσης με ετήσια κατανάλωση άνω των 13GWh με τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Το μέτρο που αφορά περίπου 170 εργοστάσια είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό. 

Το τέταρτο αφορά στην απαλλαγή των επιλέξιμων βιομηχανικών κλάδων από όλες τις επιπλέον χρεώσεις στην προμήθεια (ενδεικτικά, ΜΜΚΘΣ, ΑΔΙ), σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πέμπτο αφορά στη μείωση της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος κλιμακωτά για ετήσιες καταναλώσεις υψηλότερες των 30-35 GWH, σε συνδυασμό με προφίλ κατανάλωσης ( ΣΧ > 65-70%).

Το έκτο αφορά στην απαλλαγή από τον ΕΦΚ για την ηλεκτρική ενέργεια  που χρησιμοποιείται στην ορυκτολογική κατεργασία (τσιμέντα, γυαλί), στο πλαίσιο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/96/ΕΚ.

Τέλος το έβδομο αφορά στην κοινοποίηση από την πλευρά της κυβέρνηση στην ΕΕ του νέου μηχανισμού αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 με θεσμοθέτηση της δυνατότητα επιπλέον περιορισμού της επιβάρυνσης σε συνάρτηση με την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία. 

 

 

 

9 Σεπτεμβρίου 2020

energypress