21η Ιουνίου = Ευρωπαϊκή Hμέρα του Ήλιου

21 06 2024 | 08:30

Ευρωπαϊκή Hμέρα του Ήλιου

Η 21η Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο) είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου και η καλύτερη αφορμή για την ηλιακή βιομηχανία να τη γιορτάσει ως Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ήλιου.

Οι νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών παγκοσμίως προχωρούν με ασύλληπτους ρυθμούς. Τα φωτοβολταϊκά είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής στην ιστορία.

 

s

 

Η συνολικά εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών ξεπέρασε αυτή των πυρηνικών το 2017, των αιολικών το 2022, των υδροηλεκτρικών το 2023. Το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει αυτή του αερίου, το 2025 του άνθρακα και το 2031 όλων μαζί των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.

 

d

Ετήσια εγκατεστημένη ισχύς διεθνώς

 

k

 

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς λόγους να γιορτάζουμε αυτή τη μέρα. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

 

Η Ελλάδα ήταν το 2023 πρώτη στην Ευρώπη σε ότι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά, με ποσοστό υπερδιπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (8,6%) και υπερτριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (5,4%).

 

k

 

Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2023 αποσοβήθηκε η έκλυση 5,7 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή είναι η ποσότητα CO2 που εκλύουν 4,6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που το καθένα κάνει κατά μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με αυτό που θα είχαμε αν φυτεύαμε 147,6 εκατομμύρια κωνοφόρα ή αντίστοιχα 90,1 εκατομμύρια φυλλοβόλα δέντρα εντός του αστικού ιστού και τα αφήναμε να μεγαλώσουν για μια δεκαετία.

 

j

 

Μόνο το 2023, επενδύθηκαν στη χώρα μας 1,12 δις ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών.

 

j

 

Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από 15.840 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

 

s

 

 

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (www.helapco.gr) είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2002 από τις σημαντικότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή εξοπλισμού, την εμπορία, ανάπτυξη, εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εργάζεται για τη γοργή και ουσιαστική ανάπτυξη μιας υγιούς και βιώσιμης αγοράς φωτοβολταϊκών, τη θέσπιση των απαραίτητων κινήτρων και την άρση των εμποδίων που υπάρχουν σήμερα στην αξιοποίηση του εθνικού καυσίμου της χώρας, της ηλιακής ακτινοβολίας. Έχει συμβάλει τα μέγιστα στη θέσπιση εγγυημένων τιμών πώλησης της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας (feed-in-tariffs), στη θέσπιση ειδικών κινήτρων για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, στην προώθηση της αυτοκατανάλωσης και της αποθήκευσης ενέργειας και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.