Ο ασφαλιστικός κλάδος υστερεί στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

30 05 2018 | 08:27

Μια νέα έκθεση υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη αποτυχία του ασφαλιστικού κλάδου παγκοσμίως, να αναγνωρίσει τις υπαρξιακές απειλές της κλιματικής αλλαγής.


Το Asset Owners Disclosure Project, ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός φορέας, παρουσίασε την ετήσια ανάλυση των επιδόσεων των κορυφαίων 80 ασφαλιστικών εταιρειών παγκοσμίως στην προσαρμογή σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Εξετάστηκαν κατά πόσον οι ασφαλιστές είχε μια κλιματική στρατηγική, σχετικούς στόχους και ανάλογες πολιτικές διαχείρισης κινδύνου. Η ανάλυση βασίστηκε σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες όσο και σε ιδιωτικές έρευνες.


Το γενικό συμπέρασμα δείχνει ότι ενώ σημειώνεται πρόοδος στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν σοβαρά.

Επίσης εξεταζόμενες συνολικά εννέα στις δέκα επενδυτικές στρατηγικές δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.

Οι αναλυτές διαπίστωσαν επίσης ότι λιγότερο από το 0,5% των εκτιμώμενων περιουσιακών στοιχείων του κλάδου, που ανέρχονται σε 15 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι τοποθετημένα σε επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.


Η Zelda Bentham, επικεφαλής της ομάδας για τη Βιωσιμότητα στην Aviva, δήλωσε: «Από την έκθεση είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Απαιτείται αυξημένη δράση για την αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του ασφαλιστικού κλάδου, τόσο στην πλευρά του ενεργητικού όσο και του κινδύνου, αν είναι να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε το ρόλο του διαχειριστή κινδύνου της κοινωνίας».


Μερικοί από τους μεγαλύτερους ασφαλιστές του κόσμου είχαν καλές επιδόσεις στην κατάταξη, μεταξύ αυτών πρώτες η AXA και η Aviva που έλαβαν βαθμολογία ΑΑΑ.

Ο γερμανικός ασφαλιστικός γίγαντας Allianz ήρθε στην τρίτη θέση και η Legal & General του Ην. Βασιλείου στην 4ηανεβαίνοντας οκτώ θέσεις


Η Tokyo Marine της Ιαπωνίας ήταν η μόνη μη ευρωπαϊκή εταιρεία στην πρώτη δεκάδα, αφού ανέβηκε έξι θέσεις από τον περασμένο χρόνο. Συνολικά οι ιαπωνικές εταιρείες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, ενδεχομένως βοηθούμενες από το τεράστιο συνταξιοδοτικό ταμείο της κυβέρνησης.


Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ τα πήγαν ιδιαίτερα άσχημα, καθώς μόνο 3 από τις 24 εταιρείες που αξιολογήθηκαν έλαβαν βαθμολογία άνω του D ή X, που είναι οι χαμηλότερες βαθμολογίες του πίνακα.

 

25 Μαΐου 2018,


Πηγή:ClimateAction


περισσότερα:

·  UN climate talks advance on forests, industry

·  Insurance companies warn about the wide gap in climate risk protection

· The Principles for Sustainable Insurance Initiative partners with the Microinsurance Network