Δαγούμας: Οι 3 προτάσεις της ΡΑΕ προς τον ACER - Σχεδιάζουμε διεθνή διαγωνισμό για το market design της αγοράς
Τις προτάσεις της ΡΑΕ προς τον Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ρυθμιστικών Αρχών ενέργειας παρουσίασε αναλυτικά ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει σήμερα και αύριο το energypress.
Ειδικότερα οι 3 προτάσεις της ΡΑΕ προς τον ACER αφορούν:
Πρόταση της ΡΑΕ (Σεπτέμβριος 2022) στο διοικητικό Συμβούλιο του ACER για την κύρια αιτία της ενεργειακής κρίσης
Άποψη της ΡΑΕ είναι ότι ο δείκτης TTF δεν αντιπροσωπεύει τα αξιόπιστα σήματα στην αγορά. Η πρόταση της ΡΑΕ αφορά σε αναστολή των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να δοθεί δυνατότητα μόνο για συναλλαγές φυσικής παράδοσης ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα χειραγώγησης της αγοράς. Επίσης προτείναμε ένα νέο benchmark για το φυσικό αέριο που πράγματι να αντανακλά την νέα κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου με το σημαντικά αυξημένο μερίδιο του LNG έναντι του αγώγιμου αερίου.
Yιοθέτηση ex-ante power mitigation mechanism κατά την υποβολή προσφορών. Στα πλαίσια της πρότασης έχει γίνει μελέτη που περιλαμβάνει 18 χώρες. Η μελέτη διεξήχθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εξετάστηκαν 4 σενάρια. Προσφορές μονάδες στο 100%, 120%, 130% και 140% του μεταβλητού κόστους και σε 3 χρονικές περιόδους περιόδους (Πρό εισβολής, κατά την εισβολή και μετά την εισβολή). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένας πιο αυστηρός έλεγχος της αγοράς μπορεί να φέρει μια σημαντική μείωση των κερδών κατά την υποβολή των προσφορών. Η λύση είναι ουσιαστική (και άμεσα εφαρμόσιμα για unit-based offers). Σημαντικό θέμα προς τελική διερεύνηση για την υιοθέτηση της πρότασης αποτελεί η ενσωμάτωση ex-ante rules in portfolio based offers.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον μηχανισμό παρακράτησης μέρους εσόδων, αποτυπώνοντας τι αποτελέσματα φέρνει ως αυτή την στιγμή στην αγορά.
Επί της ουσίας, με δεδομένο το πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, η τελική τιμή εκκαθάρισης της DAM είναι περίπου 33% χαμηλότερη από την ΤΕΑ (τιμή εκκαθάρισης αγοράς). Αυτό οφείλεται στον μηχανισμό παρακράτησης μέρους των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που έχει εγκαινιάσει το ΥΠΕΝ, επιβάλλοντας μια συγκεκριμένη τιμή αποζημίωσης ανά τεχνολογία για τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Η ΡΑΕ σχεδιάζει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για ολιστική μελέτη του σχεδιασμού της ευρωπαϊκής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρική ενέργειας.
Θεωρούμε ότι η πρόταση για το makret design της Ευρώπης θα πρέπει να προέρχεται από τον ACER και όχι από την Κομισιόν λόγω καλύτερης κατανόησης. Αξιοποιούμε την προγενέστερη μελέτη του ACER και την εν εξελίξει μελέτη της Κομισιόν για το ίδιο θέμα. Πρόθεση της ΡΑΕ είναι να τεθούν στο «μικροσκόπιο» το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη δομή της, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω χαρακτηριστικό σχεδιάγραμμα.
Συμπερασματικά, η ΡΑΕ προτείνει προς τον ACER την υιοθέτηση Ex-ante power mitigation mechanism κατά την υποβολή προσφορών ως μόνιμη λύση σχεδιασμού της Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (που καλύπτει και περιόδους ενεργειακών κρίσεων). Επιπρόσθετα, σημείωσε πως έχει ξεκινήσει η πιο ουσιαστική συζήτηση για το μέσο/μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτή την κατεύθυνση μεθοδεύεται ο σχετικός διαγωνισμός που σημειώθηκε παραπάνω.