Σχολείο στο Πακιστάν χρησιμοποιεί φως από ηλιακή ενέργεια για νυχτερινά μαθήματα

20 08 2018 | 12:11

Σχεδόν 23 εκατομμύρια παιδιά στο Πακιστάν δεν πηγαίνουν σχολείο.

Στην προσπάθειά του να κάνει κάτι για αυτό, τον Δεκέμβριο του 2016 ο 23χρονος ακτιβιστής και εκπαιδευτικός ίδρυσε δύο παραρτήματα του Slum School στο Faisalabad, περίπου 323 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, προσφέροντας νυχτερινά μαθήματα στα παιδιά.

Το σχολείο δε δέχεται δωρεές σε μετρητά, αλλά σε τρόφιμα, και εξοπλισμό απαραίτητο για το εκπαιδευτικό έργο, όπως υπολογιστές.

laptop

 

Παράλληλα στη λίστα δωρεών υπάρχει ειδική θέση για εξοπλισμό που σχετίζεται με την ηλιακή ενέργεια. Από την ίδρυσή του, το σχολείο έχει βασιστεί στην ηλιακή ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα φώτα, τους ανεμιστήρες και τους υπολογιστές.

«Στις περιοχές που λειτουργεί το Slum School που έχω ιδρύσει, δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια, οπότε θεωρώ την ηλιακή ενέργεια την καλύτερη εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Varind. «Είναι δωρεάν, και εύκολη στην εγκατάσταση και τη χρήση.»

Ένα τυπικό σχολικό βράδυ διαρκεί από τις 19:00 έως τις 21:00, όπου ο Varind διδάσκει τα παιδιά Αγγλικά, Ουρντού, μαθηματικά και επιστήμη. Κάθε εβδομάδα, χωρίζει τον χρόνο του ισότιμα μεταξύ των δύο τμημάτων του σχολείου, τα οποία έχουν συνολικά πάνω από 100 μαθητές. Μερικές φορές, οι εθελοντές - οι φίλοι του και άλλοι ακτιβιστές στο Πακιστάν - έρχονται για να διδάξουν υπολογιστές, Taekwondo, γραφιστική και άλλα θέματα.

Τα μαθήματα γίνονται βράδυ, καθώς πολλά από τα παιδιά που διδάσκει ο Varind είναι εργαζόμενα.

«Ξεκινούν από μικρά να δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί. Πολλά αγόρια αρχίζουν να εργάζονται σε καπνοπωλεία ή φυτείες τσαγιού, καφετέριες ή εστιατόρια ως σερβιτόροι ή καθαριστές», δήλωσε ο Varind.

 

31 Ιουλίου 2018

Του Ananya Bhattacharya

Πηγή: World Economic Forum

Περισσότερα: