Το κλίμα και η ενέργεια με απλά λόγια
Το κλίμα και η ενέργεια με απλά λόγια

Το κλίμα σαν όρος περιγράφει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της γης.

Κλίμα είναι το σύνολο των μετεωρολογικών φαινομένων που επικρατούν κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου.

Με βάση το κλίμα έχει αναπτυχθεί η ζωή στον πλανήτη, όπως την γνωρίζουμε. Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στο κλίμα επηρεάζει τη ζωή. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν και τα αίτια ήταν φυσικά (έκρηξη ηφαιστείων, απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα) ή εξωτερικά (αλλαγή στην ηλιακή δραστηριότητα, αλλαγή στην τροχιά της γης, μετεωρίτες). Τις τελευταίες δεκαετίες, συγκεκριμένα από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά, προστέθηκε και μια νέα πηγή αιτίων πρόκλησης κλιματικής αλλαγής: ο άνθρωπος.

Η εκτόξευση της χρήσης ενέργειας στη ζωή μας και μάλιστα με επικρατέστερη πηγή τα ορυκτά καύσιμα οδήγησε σε σταδιακή συσσώρευση αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου που δημιουργείται από την ατμόσφαιρα είναι ευεργετικό και σε αυτό στηρίζεται η ζωή στον πλανήτη αφού οδηγεί τη μέση θερμοκρασία εδάφους στους περίπου 15ο C.
H υπερσυγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο κτλ), προκαλεί την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Συνέπειες της είναι η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, που οδηγεί σε καύσωνες, λιώσιμο των πάγων, συνεχόμενες ξηρασίες με παράλληλες πλημμύρες.
Η λύση προφανής και μονοδιάστατη: αλλαγή των πηγών ενέργειας με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΠηγή .

Πηγή 350 org

Ας δούμε πέντε απλές αλήθειες.

 

1) Ο πλανήτης θερμαίνεται

θέρμανση του πλανήτη

Την δεδομένη στιγμή που μιλάμε, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι κατά 1C υψηλότερη από το μέσο όρο και έχουμε ήδη 'κλειδώσει' περαιτέρω αύξηση τουλάχιστον για 0.5C. Ένας βαθμός Κελσίου μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας όμως είναι το όριο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο για χιλιάδες ανθρώπους. Ο πλανήτης μας είχε πάντα φυσικούς κύκλους υπερθέρμανσης και ψύχους, όμως σήμερα δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Τα πέντε περισσότερο θερμά έτη ιστορικά που σημειώθηκε ρεκόρ ήταν το 2016, 2015, 2014, 2013 και το 2010. Επίσης η αύξηση της θερμοκρασίας δεν σημαίνει μόνο ότι ο πλανήτης γίνεται πιο θερμός.

Το γήινο κλίμα είναι περίπλοκο και έτσι ακόμα και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας συνεπάγεται τεράστιες αλλαγές, με πολλές παράπλευρες απώλειες.

περισσότερα:

 

2) Ευθυνόμαστε εμείς

 

εξαρτάται από εμάς

Οι άνθρωποι ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, με την ευρεία καύση ορυκτών καυσίμων. Η άνοδος της θερμοκρασίας σχετίζεται σχεδόν απόλυτα με την απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου. Πριν τον 18ο αιώνα, όταν οι άνθρωποι στην βιομηχανική Δύση ξεκίνησαν να καίνε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η ατμόσφαιρά μας τυπικά περιείχε περίπου 280 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές είναι οι συνθήκες “στις οποίες αναπτύχθηκε ο πολιτισμός και προσαρμόστηκε η διαβίωση του ανθρώπου στη γη.”

Τώρα, καθώς η χρήση των ορυκτών καυσίμων εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, η ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει εκτιναχθεί στα ύψη – μετράμε πάνω από 400 μέρη ανά εκατομμύριο διοξεδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Την ίδια στιγμή, η γρήγορη ανάπτυξη κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων από τις πλουσιότερες χώρες προκάλεσε γρήγορα αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως μεθάνιο και άζωτο. Η συμβολή της γεωργίας ευθύνεται για το 15% των παγκόσμιων εκπομπών. Η καύση ορυκτών καυσίμων κατέχει μέχρι τώρα την μεγαλύτερη συμβολή στο πρόβλημα, ως πηγή για το 57% των συνολικών εκπομπών. Το δε πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι το διοξείδιο του άνθρακα μένει ενεργό στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από ότι το μεθάνιο και άλλα αέρια του θερμοκηπίου.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων με εξορύξεις και αντλήσεις ανακτούν άνθρακα ηλικίας εκατομμυρίων ετών, που βρίσκεται αποθηκευμένος στα έγκατα της γης, όπως τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα και όλοι εμείς με τη χρήση των ορυκτών καυσίμων για μετακίνηση, θέρμανση κτλ. τον απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα. Το 2014, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν τα 400 ppm στην ατμόσφαιρα για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 2.5 εκατομμύρια χρόνια.

Διατηρώντας τα ορυκτά καύσιμα στο υπέδαφος είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε περαιτέρω την κλιματική αλλαγή.

περισσότερα:

.

3) Είμαστε σίγουροι για την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής.

 

είμαστε σίγουροι

Ένα συντριπτικό 97% των επιστημόνων συμφωνούν ότι η αλλαγή του κλίματος προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τη βασική επιστήμη της κλιματικής αλλαγής.

Το συμπέρασμα ότι αύξηση σττο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα προκαλεί υπερθέρμανση χρονολογείται από το 1890. Οι επιθέσεις στην αξιοπιστία της επιστήμης του κλίματος είναι διαχρονικές και εκπορεύονται από ομάδες συγκεκριμένων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, η οποία έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία αβεβαιότητας σχετικά με την κατανόησή μας για την αλλαγή του κλίματος και την παρεμπόδιση της ανάληψης δράσης εδώ και δεκαετίες.

Οι άνθρωποι προκαλούμε την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, με τα αποτελέσματα ορατά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος για να το σταματήσουμε είναι να διατηρήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στο υπέδαφος.

περισσότερα:

 

4) Είναι κακό

 

Είναι κακό

Ο ένας βαθμός υπερθέρμανσης που έχει συμβεί μέχρι στιγμής, έχει ήδη οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι παγκόσμιες αποδόσεις των σιτηρών μειώθηκαν κατά 10% από τους καύσωνες και τις πλημμύρες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αυξάνοντας τους πληθυσμούς που υποφέρουν από λιμό.

Αυτό έχει οδηγήσει σε τοπικές συνοριακές συγκρούσεις, εμφυλίους και μεταναστεύσεις.

Οι κλιματικοί μετανάστες είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας που θα βαίνει επιδεινούμενο.

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν κοντά στις ακτές έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της αύξησης της στάθμης των θαλασσών και των ισχυρότερων καταιγίδων που συμβαίνουν κατά κανόνα πλέον, ενώ και εκατομμύρια περισσότερα αναμένεται να φύγουν τα επόμενα χρόνια. Μικρά νησάκια στον Ειρηνικό, οι ατόλες, σύντομα δεν θα υπάρχουν.

Η επιστήμη της αλλαγής του κλίματος εξελίχθηκε ταχέως τα τελευταία χρόνια και τώρα είναι οι επιστήμονες ξεκάθαρα εντοπίζουν τη συμβολή της κλιματικής αλλαγής σε πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής.

περισσότερα:

5) Μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα

ααα

Τα βασικά στοιχεία της αλλαγής του κλίματος είναι άσχημα και θα γίνουν χειρότερα

Υπάρχει μια απλή αριθμητική σχέση: αν είναι να διατηρηθεί η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας εδάφους κάτω από 2°C, τότε το 80% των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων πρέπει να παραμείνουν στο υπέδαφος.

Προφανώς ένας δύσκολος στόχος αφού κατ αρχήν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν πλούτο ορυκτών καυσίμων δεν πρόκειται να το δεχτούν αυτό εύκολα.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα:

    Γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε – να κρατήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στο υπέδαφος και να μεταβούμε γρήγορα σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια.

    Η ανανεώσιμη ενέργεια γίνεται φθηνότερη και πιο δημοφιλής καθημερινά. Στην πραγματικότητα, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν ήδη αρχίσει να επιβραδύνουν λόγω της ταχείας ανάπτυξης της καθαρής ενέργειας.

    Και δεν είμαστε μόνοι - το παγκόσμιο κίνημα για να σταματήσει η αλλαγή του κλίματος και να αντισταθεί στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αυξάνεται καθημερινά.

Πάντως, ακόμη και αν κατορθώσουμε να διατηρήσουμε στο υπέδαφος το 80% των ορυκτών καυσίμων, ένας κόσμος που θα είναι 2°C θερμότερος θα είναι ένας πολύ διαφορετικός κόσμος, και σίγουρα πιο τρομακτικός. Είμαστε μόνο στους + 1°C τώρα, και ήδη βλέπουμε περισσότερες καταιγίδες, πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασίες και νησιωτικά έθνη που κινδυνεύουν να γίνουν υποβρύχια.

Φανταστείτε τι θα συμβεί με + 2 ° C

περισσότερα:

6) Συνέπειες

συνέπειες

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

 

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες.

Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Τήξη των πάγων και άνοδος της στάθμης των θαλασσών

Image removed.

Όταν το νερό θερμαίνεται, διαστέλλεται. Ταυτόχρονα η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την κατάρρευση όγκων πάγου στους δύο πόλους και την τήξη των παγετώνων.

Εξαιτίας των αλλαγών αυτών, ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμύρες και διάβρωση στις ακτές και τις πεδινές παράκτιες περιοχές.

 

Ακραία καιρικά φαινόμενα, μετατόπιση των βροχοπτώσεων

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα και προκαλούν πλημμύρες και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, καθώς και περιορισμό των υδάτινων πόρων σε ορισμένες περιοχές.

Συνέπειες για την Ευρώπη

  • Οι χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες.
  • Η λειψυδρία στις περιοχές της Μεσογείου αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ξηρασίας και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.
  • Η Βόρεια Ευρώπη δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες βροχοπτώσεων και οι πλημμύρες θα γίνουν σύνηθες φαινόμενο τον χειμώνα.
  • Οι αστικές περιοχές, όπου ζουν σήμερα 4 στους 5 Ευρωπαίους, εκτίθενται σε καύσωνες, πλημμύρες ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά συχνά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 

Συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Πολλές φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί συχνά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό τους περιβάλλον και διαθέτουν τους λιγότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιπτώσεις στην υγεία:

  • Έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τον καύσωνα σε ορισμένες περιοχές και μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο σε άλλα κράτη μέλη.
  • Βλέπουμε ήδη αλλαγές στην κατανομή ορισμένων ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό καθώς και φορέων νόσων.

Κόστος για την κοινωνία και την οικονομία

Οι υλικές ζημίες και οι ζημίες στις υποδομές, καθώς και στην ανθρώπινη υγεία, συνεπάγονται υψηλό κόστος για την κοινωνία και την οικονομία.

Το διάστημα 1980 - 2011, οι πλημμύρες έπληξαν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άτομα και προκάλεσαν άμεσες οικονομικές ζημίες άνω των 90 δισ. ευρώ.

Τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων, όπως η γεωργία, η δασοκομία, η ενέργεια και ο τουρισμός πλήττονται σε μεγάλο βαθμό.

Κίνδυνοι για την άγρια πανίδα και χλωρίδα

Η κλιματική αλλαγή επέρχεται εξαιρετικά γρήγορα και πολλά είδη φυτών και ζώων αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Πολλά είδη που ζουν στην ξηρά ή σε γλυκά και θαλασσινά νερά έχουν ήδη μετακινηθεί προς νέες περιοχές. Ορισμένα είδη φυτών και ζώων θα αντιμετωπίσουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης εάν η μέση θερμοκρασία της γης εξακολουθήσει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

ΤΕΛΟΣ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΛΙΚΟΥ ΨΎΧΟΥΣ

Η εμφάνιση φαινομένων πολικού ψύχους ή έντονων χιονοπτώσεων συχνά προκαλεί διθυραμβικά σχόλια από τους αρνητές του κλίματος, ότι η δεν συμβαίνει αλλαγή του κλίματος.

Αλλά αυτό, δυστυχώς, είναι αναληθές:


Παρόλο που φαίνεται διαισθητικά αντιφατικό, μια θερμότερη ατμόσφαιρα προκαλεί βαρύτερες χιονοθύελλες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θερμότερος αέρας κρατά περισσότερη υγρασία, η οποία στη συνέχεια απελευθερώνεται με μορφή εντονότερων φαινομένων είτε βροχών ή χιονιού. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα από τα φαινόμενα σε μια περιοχή είναι πιθανό να συμβούν με τη μορφή έντονων καταιγίδων, και όχι ήπιων κααταιγίδων.

Η ταχεία τήξη της Αρκτικής προκαλεί μια επιβράδυνση και αποδυνάμωση του Ρεύματος του Κόλπου, που συνεπάγεται μεταφορά ακραίων ψυχρών φαινομένων πιο νότια. Αυτό θα επηρεάσει όλο και περισσότερο τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς Ρεύμα του Κόλπου επιβραδύνεται, φέρνοντας πιο έντονα ψυχρό καιρό και χιονοθύελλες. Εν τω μεταξύ, η περιοχή της Αρκτικής συνεχίζει να λιώνει και να ζεσταίνεται με πρωτοφανή ρυθμό.

Η αλλαγή του κλίματος μεταβάλλει ήδη τις εποχές, επηρεάζοντας τα ενδιαιτήματα και μεταβάλλοντας τις κλιματικές ζώνες, οδηγώντας είδη στην εξαφάνιση και τους αγρότες σε απόγνωση.

Η διατήρηση ορυκτών καυσίμων στο υπέδαφος είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των οικοσυστημάτων και της επιβίωσης όλων των ειδών.

 

Πηγή 350 org